Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Independent: Νέοι πτυχιούχοι από τον Νότο σερβίρουν τώρα καφέ στο Λονδίνο

Για την «χαμένη» γενιά της Ευρώπης της κρίσης η οποία μεταναστεύει στην Βρετανία για να εργαστεί ακόμη και ως σερβιτόροι γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, η οποία σημειώνει με χιούμορ πως «ο μπάρμαν που θα σερβίρει το ποτό σας, ίσως να είναι πιο μορφωμένος από εσάς».

Σε δημοσίευμα του με τίτλο «Ενα διδακτορικό με τον καφέ σας;», η Independent γράφει με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ: «Τίποτα δεν είναι τόσο γευστικό όσο ένας καφές ο οποίος σερβίρεται από ένα έξοχο μπάρμαν. Ωστόσο, είναι αρκετές οι πιθανότητες ότι αυτός που θα σας σερβίρει, θα έχει ένα υψηλού επιπέδου πτυχίο σε κάτι πιο ουσιαστικό από τον καφέ. Με μαθητές και απόφοιτους από την χτυπημένη από την κρίση Ευρώπη να μεταναστεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ελπίδα να βρουν δουλειά, αυτός που θα σας σερβίρει ένα καπυοτσίνο μπορεί να είναι και κάτοχος διδακτορικού».

Η «χαμένη γενιά»

Στη συνέχεια, η Independent σχολιάζει αυτή την νέα γενιά πτυχιούχων από όλη την Ευρώπη οι οποίοι μεταναστεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βρουν δουλειά, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «χαμένη γενιά» και συμπληρώνει: «Αν και οι πατρίδες τους βρίσκονται κάτω από τις χειρότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, πολλοί από αυτούς αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως η ζωή ως μετανάστης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να είναι εξίσου άδικη και χωρίς υποσχέσεις».

Τι ισχύει για την Ελλάδα- Μία 25χρονη μιλά

Ιδιαίτερη μνεία στο δημοσίευμα της Independent έχει η Ελλάδα και οι νέοι Ελληνες, για τους οποίους η βρετανική εφημερίδα γράφει πως η κατάσταση είναι «πολύ απελπιστική» και αναφέρεται στον υψηλό βαθμό ανεργίας στους νέους που έχει η χώρα.

Παράλληλα, στην εφημερίδα μιλά και μια 25χρονη Ελληνίδα που σπούδασε οπτικές επικοινωνίες, η Ντέμη Δημητροπούλου, η οποία μετανάστευσε στη Μεγάλη Βρετανία το 2009: «Φοίτησα μόνο τα τρία από τα πέντε έτη των σπουδών μου, επειδή εκείνη την περίοδο όλο το πανεπιστημιακό σύστημα στην Ελλάδα κατέρρεε. Οι φοιτητές εμπόδιζαν για πολλούς μήνες την διεξαγωγή των μαθημάτων και η χρηματοδότηση για τους εκπαιδευτές και τις εγκαταστάσεις μας είχε στερέψει. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας αποφάσισα να πάω στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009».

Ωστόσο η κατάσταση δεν καλυτέρεψε ιδιαίτερα σημειώνει η Independent, καθώς μετά από σπουδές στην ελεύθερη τέχνη στο Λονδίνο που έκανε η 25χρονη και παρά την βοήθεια του πανεπιστημίου της, δεν μπόρεσε να βρει δουλειά.

Εν τέλει, η 25χρονη κατάφερε να βρει δουλειά στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό, ωστόσο μιλά με πικρά λόγια για την κατάσταση στην Ελλάδα: «Οσο για τη γενιά μου, νομίζω ότι τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Στην Ελλάδα, το 65 τοις εκατό των νεαρών ενηλίκων -κάτω από 30- είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι».

«Δεν υπάρχει πλέον η έννοια της επιλογής», λέει. «Οταν βρίσκουμε πλέον μια θέση εργασίας, έχουμε την τάση να μένουμε εκεί και να είμαστε ευγνώμονες που βρήκαμε μια δουλειά. Και αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό».


πηγή:iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *