Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Μάθε πόσο αλάτι χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός σου

Το αλάτι αποτελεί βασικό (αν όχι το βασικότερο) συστατικό στη διατροφή μας.

Πόσα όμως γνωρίζουμε γι αυτό; Πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό μας αν καταναλώνουμε λιγότερο ή περισσότερο από το συνιστώμενο;

Γιατί πρέπει να τρώμε αλατι;
Τα συστατικά από τα οποία αποτελείται είναι το χλώριο και το νάτριο. Ουσιαστικά αυτό που προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό είναι το νάτριο. Είναι απαραίτητο για δεκάδες λειτουργίες , όπως η μεταφορά πληροφοριών στα νεύρα και τους μύες αλλά και η διασφάλιση υγρών στα αιμοσφαίρια. Η έλλειψη αλατιού μπορεί να επιφέρει κόπωση, αδυναμία, κράμπες κλπ. Αντίθετα, και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβής καθώς προκαλεί ασθένειες όπως υπέρταση, οστεοπόρωση ακόμα και καρκίνο στομάχου.



Πόσο αλάτι θα πρέπει να λαμβάνω;
Οι ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν το πολύ 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Τα βρέφη πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 1 γραμμάριο ημερησίως και τα παιδιά έως 10 ετών μέχρι 3 γραμμάρια σε καθημερινή βάση.

5 τρόποι να μειώσετε το αλάτι
1. Χρησιμοποιήστε σκόρδο, πιπέρι, μπαχαρικά, τσίλι, τζίντζερ, χυμό λεμονιού και βότανα προκειμένου να δώσετε γεύση στο φαγητό σας.
2. Μην προσθέτετε αλάτι στο πιάτο σας όταν κάθεστε στο τραπέζι. Η έλλειψη θα είναι αισθητή μόνο για λίγες εβδομάδες στην αρχή.
3. Μειώστε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπαρά και αλάτ, όπως αλατισμένους ξηρούς καρπούς, καπνιστά κρέατα και αλλαντικά.
4. Μην ξεχνάτε να κοιτάτε τις ετικέτες των τροφίμων για την ποσότητα αλατιού και λιπαρών που έχουν και να επιλέγετε αυτά που δεν ξεπερνούν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.
5. Αποφύγετε να παραγγέλνετε φαγητά και να τρώτε έξω, διότι αυτού του είδους τα φαγητά είναι που περιέχουν και περισσότερο αλάτι.



ΠΗΓΗ: athensmagazine

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *