Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Οι πολύκροτες δίκες του 2013: Από τη ΧΑ στις μίζες των εξοπλιστικών και τους «Πυρήνες»

Οι μίζες των εξοπλιστικών, τραπεζικά και ασφαλιστικά σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ, η δράση της
Χρυσής Αυγής με τα μέλη της να κατηγορούνται ακόμα και για ανθρωποκτονίες, η «νέα γενιά» της εγχώριας τρομοκρατίας και η πολυαναμενόμενη δίκη για την τραγωδία της Marfin είναι μερικές από τις σημαντικότερες υποθέσεις που θα απασχολήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη μέσα στο 2014.

Εξοπλιστικά: Το «κουβάρι» των διαδρομών του «μαύρου χρήματος» άρχισε να ξετυλίγεται

Μετά την καταδίκη Τσοχατζόπουλου για διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος (κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από κατ' εξακολούθηση παθητική δωροδοκία), οι συνήγοροί του έχουν ήδη ασκήσει εφέσεις για την υπόθεση, ζητώντας μάλιστα η υπόθεση να εξεταστεί από μηδενική βάση.

«Τροφή» στις ανακριτικές αρχές έδωσε με την απολογία του και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, Αντώνης Κάντας, αποκαλύπτοντας το ρόλο ηχηρών ονομάτων στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να αναμένονται νέες διώξεις.

Όπως είπε και ο συνήγορος του πρώην στελέχους του ΥΕΘΑ, Γιάννης Μαντζουράνης, πλέον υπάρχει πληθώρα στοιχείων που επιτρέπουν και επιβάλλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών, αρκεί να υπάρχει βούληση για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Στο κάδρο αναμένεται να μπει και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς, όπως γράφει ο Τύπος της Κυριακής, σε δικογραφία της εισαγγελίας Μονάχου εντοπίζεται διακίνηση μιζών ύψους 4,5 εκατ. ευρώ μετά το 2002, τη περίοδο δηλ. της υπουργίας του.

Εξάλλου, σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» το έτος 2010.

Η υπόθεση αφορά στην κατάθεση του 1,3 εκατ. δολαρίων που εντοπίστηκε στη «λίστα Λαγκάρντ», για την οποία έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και για τα προηγούμενα έτη αλλά ο νόμος άλλαξε το 2010 και το αδίκημα αναβιβάζεται σε κακούργημα.

Στο απολογητικό υπόμνημά του, ο Γ. Παπαντωνίου έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα ήταν της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της και προορίζονταν για τα παιδιά της, ενώ επαναπατρίστηκαν νομίμως.

Στο εδώλιο και ο Μαντέλης

Με το νέο έτος στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει και ο Τάσος Μαντέλης που κατηγορείται για «ξέπλυμα» 450.000 μάρκων από τις «χορηγίες» της Siemens για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ που αφορούσε στην ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου

Στις 16/1 δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την γνωστή υπόθεση υπεξαίρεσης 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές ισόβιας κάθειρξης τόσο στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, όσο και στον πρώην ταμία του δήμου, Παναγιώτη Σαξώνη και το γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια. Ο Λεμούσιας θα δικαστεί στις 8 Μαΐου και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ύψους 598.372 ευρώ, για το χρονικό διάστημα από τις 13 Ιανουαρίου 1999 έως το τέλος του 2001.

Το κατηγορητήριο-«μαμούθ» για τη Χρυσή Αυγή

Μετά τις προφυλακίσεις Μιχαλολιάκου Παππά και Λαγού και με τον κατάλογο των εμπλεκομένων στη μεγάλη δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης να μεγαλώνει διαρκώς, την υπόθεση της ΧΑ έχουν αναλάβει πλέον οι εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου και οι εξελίξεις σε δικαστικο επίπεδο αναμένονται ραγδαίες

Όπως γράφει ο Τύπος της Κυριακής, εκτός της βασικής υπόθεσης, μέσα στο 2014 αναμένονται:

1. Στις 16 Σεπτεμβρίου η δική του υποψήφιου βουλευτή με τη Χρυσή Αυγή στην Α' Αθηνών Αλέξανδρου Πλωμαρίτη. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει αφορά σε όσα ακούγονται να λέει σε βίντεο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4, προσβάλλοντας μετανάστες. Η δίωξη έγινε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

2. Ο Κώστας Μπαρμπαρούσης κατηγορείται για αντιποίηση αρχής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αλλά και πρόκληση παράνομης βίας. Η δίκη του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια σε λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου.

3. Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η δίκη της «αγανακτισμένης» χρυσαυγίτισσας Θέμιδος Σκορδέλη, η οποία κατηγορείται για πλαστογραφία, κατοχή κροτίδων και παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Σκορδέλη κατηγορείται επίσης για δολοφονική ρατσιστική επίθεση το 2011, όταν μαζί με άλλους δύο χρυσαυγίτες συνελήφθησαν για το μαχαίρωμα Αφγανών μεταναστών στο σπίτι τους, με τη δίκη να έχει αναβληθεί ήδη οκτώ φορές.

4. Για τις 8 Ιανουαρίου διέκοψε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τη δίκη για τη δολοφονία του 27χρονου μετανάστη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, στα Πετράλωνα. Οι Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος φέρονται ότι τα ξημερώματα της 17ηςΙανουαρίου 2013 επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και σκότωσαν το θύμα, αφού προηγουμένως διαπληκτίστηκαν μαζί του «για ασήμαντη αφορμή».

Το τρίγωνο FBBank - Ρέστη - Πάλλη

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέχεια στην υπόθεση Ρέστη για την εκταμίευση από την τράπεζα FBB, όπου ήταν μεγαλομέτοχος, επισφαλούς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- δανείου ύψους 5,8 εκατ. ευρώ. Ο Βίκτωρας Ρέστης υποστηρίζει ότι τα χρήματα κατέληξαν στον πρώην συνεργάτη του Αναστάσιο Πάλλη, ο οποίος πριν από περίπου ένα μήνα - κι ενώ καταζητείτο από τις αρχές- εμφανίστηκε στην ανακρίτρια και κρίθηκε προφυλακιστέος για την ίδια υπόθεση.

Νέα επεισόδια στην υπόθεση της Proton Bank

Μία ακόμη δίκη για επισφαλή τραπεζικά δάνεια είναι αυτή της Proton Bank με κατηγορούμενους τον ήδη κρατούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τον Πέτρο Κυριακίδη. 

Τελευταίο επεισόδιο στην υπόθεση, η μηνυτήρια αναφορά του προσωρινά κρατούμενου για την υπόθεση Αντώνη Αθανάσογλου κατά των Λαυρεντιάδη και Κυριακίδη, στην οποία τους εγκαλεί για κακουργηματική υπεξαίρεση, διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραστάσεων στο επενδυτικό κοινό, εξαπάτηση τραπεζικών ιδρυμάτων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τραπέζης της Ελλάδος, μετόχων και επενδυτών και καταδολίευση δανειστών. Η υπόθεση αναμένεται να φτάσει στο ακροατήριο μετά τον Μάρτιο.

Σε δικαστική δίνη ο Παύλος Ψωμιάδης της «Ασπίς»

Εντός εξαμήνου αναμένεται να πάρει δικάσιμο η υπόθεση των αγωγών ασφαλισμένων κατά του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με το κλείσιμο του Ομίλου Ασπίς, την ώρα που ο πρώην πρόεδρος του Ομίλου, Παύλος Ψωμιάδης, βρίσκεται αντιμετώπος με μία σειρά από δίκες σε βάρος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φυλακή οδηγήθηκαν πριν απο λίγες μέρες η σύζυγος, η κόρη και ο γιος του.

Στις δικαστικές αίθουσες (επιτέλους) η υπόθεση της Marfin

Μετά από αναμονή τεσσάρων ετών πραγματοποιείται η δίκη για την εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Η δίκη των δύο κατηγορουμένων για τις επιθέσεις αντίστοιχα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και την τράπεζα έχει πάρει αναβολή από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τις 14 Μαΐου.

Οι «Πυρήνες» και η ληστεία στο Βελβεντό

Το 2014 τέλος, θα γίνει η δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό με κατηγορούμενους τους Γιάννη Μιχαηλίδη, Νίκο Ρωμανό, Δημήτρη Πολίτη, Φοίβο Χαρίση-Πούλο, Ανάργυρο Ντάλιο και Ανδρέα Μπουρζούκο, η οποία είχε διακοπεί για τις 10 Ιανουαρίου. Οι έξι φέρονται ότι συμμετείχαν στη διπλή ένοπλη ληστεία το πρωί της 1ηςΦεβρουαρίου 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ μεταξύ άλλων κατηγορούνται και για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».



Πηγή: iefimerida

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *