Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Κόπηκε η πρόταση για κούρεμα 43% στις τιμές των φωτοβολταϊκών

Απορρίφθηκε οριστικά η πρόταση που ετοίμαζε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου για μεσοσταθμικό κούρεμα των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά κατά 43%, ενώ ξαναμπαίνει στο τραπέζι η παλιά πρόταση, αυτή που φέρονται να υποστηρίζουν ΛΑΓΗΕ και Τράπεζες.

Η παλιά, πιο ήπια πρόταση, εισηγείται κούρεμα της τάξης του 25%, παράταση των συμβάσεων για μία εξαετία ( από 20 σε 26 χρόνια) και, μη τιμολόγηση των πωλήσεων ρεύματος για ένα εξάμηνο ώστε να κλείσει λογιστικά μέσα στο 2014 το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.


Σύμφωνα με την Voria.gr, ο Πρωθυπουργός ο ίδιος, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά ( ΠΟΣΠΗΕΦ), είχε διατάξει να μην υπάρξει κούρεμα των τιμών ή, εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, να μειωθούν οι εγγυημένες τιμές το δυνατόν λιγότερο, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς.


Να σημειωθεί ότι οι «μικροί», δηλαδή αυτοί που έχουν πάρκα ισχύος μέχρι 100 kWh, έχουν «κτίσει» 12.000 πάρκα από τα 14.000 που έχουν δημιουργηθεί και αποδίδουν μέχρι το 45% της συνολικής ισχύος


Η ΠΟΣΠΗΕΦ, που στο μεταξύ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας με εξώδικα από τη ΡΑΕ να προχωρήσει στην προσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ ( ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ), έκανε μία ακόμη παράλληλη κίνηση, προς τους κυβερνητικούς βουλευτές. Πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων, απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και στον εισηγητή για θέματα ενέργειας Κων/νο Κλειτσιώτη και πέτυχε να συγκεντρώσει 48 υπογραφές, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί πρόταση για κούρεμα 43%. Την ίδια διαβεβαίωση πήραν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Θάνο Μωραΐτη.


Να σημειωθεί ότι την πρόταση των Τραπεζών που αφορά στα δάνεια που έχουν δοθεί για την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, έχει αναλάβει να διαμορφώσει η Τράπεζα Πειραιώς καθώς είναι η Τράπεζα που έχει κάνει τις περισσότερες χορηγήσεις.


Οι Τράπεζες, που γνωρίζουν την πραγματική αδυναμία των παραγωγών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους - εκτός από την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου που τους έχει επιβληθεί, είναι απλήρωτοι επί οκτάμηνο- είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων και διετές πάγωμα των δανείων. Οι τραπεζίτες , που γνωρίζουν το πρόβλημα καθώς πολλοί παραγωγοί είναι ανοικτοί σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν το «κοκκίνισμα» των συγκεκριμένων... πράσινων δανείων, επειδή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τους δείκτες τους.


Η ΠΟΣΠΗΕΦ, σύμφωνα με την Voria.gr, είναι διατεθειμένη να «βάλει πλάτη» για να κλείσει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ , αλλά ζητάει, πέραν από τον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας που είναι το πάγιο αίτημά της, συμψηφισμό των οφειλών. Πέραν αυτών, αμφισβητεί το κατά πόσο είναι δυνατή η μη τιμολόγηση των πωλήσεων για ένα εξάμηνο ( πωλήσεις που φτάνουν στο 1,1 δισ. ευρώ) και αντιπροτείνει την λογιστική κάλυψη του ιδίου ποσού με δανεισμό.

Πηγή: voria.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *