Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

"Λευκή μέρα" εκμετάλλευσης σήμερα στην Θεσσαλονίκη

Τις "λευκές ημέρες της εκμετάλλευσης" θα περάσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για την εργασία τη συγκεκριμένη Κυριακή θα δοθεί στο προσωπικό εκ περιτροπής, μια μέρα αναπληρωματικής ανάπαυσης, ενώ υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4177/2013 την συγκεκριμένη ημέρα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά μόνο τα καταστήματα που:

Έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ.

Δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων (2 και πάνω καταστήματα), εξαιρουμένων των περιπτώσεων franchise

Δεν λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» ("shops-in-a-shop")

Δεν βρίσκονται σε Εμπορικά Κέντρα, ή σε εκπτωτικά καταστήματα outlet, ή εκπτωτικά χωριά.

Να σημειωθεί πρόκειται για ένα εξοντωτικό μέτρο για τους εργαζόμενους οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι χάνουν το δικαίωμα σε μία ακόμη Κυριακάτικη αργία καλούνται να δουλέψουν ακόμη μία μέρα συμπληρώνοντας καθημερινή εργασία σε ρυθμούς ξεπατώματος από τις 9 Δεκεμβρίου.

Μετά τις "Λευκές Νύχτες" της Αθήνας όπου οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπηρετήσουν το show του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και να εργαστούν μέχρι τις 11 το βράδυ!! έρχεται η σειρά της Θεσσαλονίκη η οποία πρέπει καταναγκαστικά να "γιορτάσει" σε ένα θλιμμένο τοπίο γεμάτο αιθαλομίχλη καταναλώνοντας. Μόνο που όπως αποδείχθηκε και τις προηγούμενες Κυριακές όπου εφαρμόστηκε το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων σε εφτά Κυριακές του χρόνου, πολλοί ήταν στους δρόμους λίγοι στα καταστήματα και ακόμη λιγότεροι αυτού που ψώνιζαν.

Παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες παραδέχονται ότι η πτώση του τζίρου του οφείλεται στην φτώχεια και στην ανεργία που πλήττει την Ελλάδα και ότι είναι λάθος το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή πολλοί Εμπορικοί Σύλλογοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Χαρακτηριστικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας όπου ο πρόεδρός της Νίκος Τζίκας τόνιζε ότι:«Το πρώτο λάθος ήταν η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή, όπου στηρίχθηκαν ουσιαστικά τα καταστήματα των μεγάλων πολυεθνικών. Από κει και πέρα η αδυναμία του αγοραστικού κοινού φάνηκε ξεκάθαρα τις πρώτες μέρες των γιορτών. Δυστυχώς η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική» ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει στο μέλλον τόνισε: «Θεωρώ πως τα δύσκολα είναι μπροστά. Πιστεύω πως τα επόμενα δυο με τρία χρόνια θα ζήσουμε πιο δύσκολες καταστάσεις στην αγορά».

Βόλτες χωρίς αγορές παρατηρούν και οι έμποροι της Β. Ελλάδας δηλώνοντας ότι η οποιαδήποτε κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην αγορά δεν αποτυπώθηκε σε κατανάλωση και αυξημένους τζίρου.

Η κατάσταση στην αγορά είναι σε τέτοιο βαθμό τραγική που ενώ ήδη έχουν μπει εκατοντάδες λουκέτα σε μαγαζιά της Β. Ελλάδας νέο τσουνάμι λουκέτων αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις εορτές ιδιαίτερα σε μικρά μαγαζιά που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα. Και εκεί είναι που απορεί κανείς για την ευφυΐα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που δεν αναρωτιέται το γιατί ένας άνθρωπος που δεν έχει λεφτά να πληρώσει το ρεύμα του, να θερμανθεί αξιοπρεπώς, που ζει εν έτη 2013 με μαγκάλια και κεριά να τρέξει στην αγορά για να κάνει….τα τελευταία ψώνια…

Όπως τονίζει και ο Σύλλογος Βιβλίου -Χάρτου Αττικής σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τις "Λευκές Νύχτες" στην Αθήνα "Όσο για τα ψέματά τους, ότι δήθεν με τέτοιου είδους μέτρα (όπως απελευθερωμένα ωράρια και δουλειά τις Κυριακές) θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, σας διαβεβαιώνουμε ότι δουλεύουμε, οι ίδιοι, περισσότερο και απλήρωτοι από πάνω. Όσο για την περιβόητη ανάπτυξη, αυτή μπορεί και να έρθει, αλλά σίγουρα ως οδοστρωτήρας πάνω από τις ζωές όλων μας!"




πηγή:koutipandoras.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *