Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας: Ενημερωτική συνάντηση Θ. Τζάκρη με το ΔΣ

Ενημερωτική συνάντηση είχε η βουλευτής Θ. Τζάκρη με μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας στα γραφεία του Συλλόγου στην Έδεσσα με θέμα τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργού Υγείας για τον ΕΟΠΠΥ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ Στέλιος Καλούδης και τα παριστάμενα μέλη Θωμάς Μουμτσιδέλης, Δημήτρης Κάλφας και Αντώνης Μακρίδης ενημέρωσαν την κ. Τζάκρη ότι το προωθούμενο σχέδιο του Υπουργού Υγείας για το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θέλει να διατηρήσει στον ΕΟΠΠΥ μόνο οκτώ ειδικότητες γιατρών, δηλαδή παθολόγο, γενικό ιατρό, παιδίατρο, ψυχίατρο, οδοντίατρο, μικροβιολόγο, ακτινολόγο και κυτταρολόγο, θέτοντας σε διαθεσιμότητα τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως γενικού χειρουργού, ΩΡΛ, ορθοπαιδικού, καρδιολόγου, πνευμονολόγου, οφθαλμίατρου, ουρολόγου, δερματολόγου, γυναικολόγου κλπ συνιστά επί της ουσίας διάλυση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες, εφόσον οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στους ειδικούς αυτούς γιατρούς μόνον κατόπιν παραπομπής από γιατρούς του συστήματος. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον κ. Καλούδη και οικονομικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί σχετικά, συνεπάγεται αύξηση των πιθανών ιατρικών παραλείψεων λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας των γιατρών των οκτώ ειδικοτήτων, συχνότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και άρα επιβάρυνση του συστήματος δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ήτοι της περίθαλψης που παρέχεται από τα Νοσοκομεία, που είναι ήδη αποδυναμωμένο από ανθρώπινο δυναμικό και πόρους εξαιτίας της συνεχούς μείωσης των δαπανών για την υγεία και εν τέλει αύξηση και του κόστους υγείας, την ίδια στιγμή που ζητούμενο της όποιας μεταρρύθμισης είναι η μείωση του κόστους.

Ο κ. Καλούδης και τα λοιπά μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας που παρευρέθησαν στην συνάντηση ενημέρωσαν την κ. Τζάκρη πως τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας τάσσονται υπέρ της άποψης ότι το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρήζει οπωσδήποτε αναδιάρθρωσης, εφόσον πολλές ειδικότητες ιατρών, όπως π.χ. ο πλαστικός κ.α. δεν έχουν θέση σ’ ένα τέτοιο σύστημα, ενώ και οι γιατροί που υπηρετούν σ’ αυτό δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στην συνταγογράφηση, αλλά στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους ασφαλισμένους. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι όλα αυτά μπορούν να διευθετηθούν μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και να οδηγηθούν σε κοινά αποδεκτή λύση με τελικό ωφελούμενο τον ίδιο τον ασφαλισμένο.

Η κ. Τζάκρη δεσμεύτηκε να βρίσκεται στο πλευρό του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, καθώς ζητούμενο της όποιας μεταρρύθμισης στο Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους και όχι η διάλυση αυτού, ώστε να μην καθίσταται ο ασφαλισμένος ο μεγάλος χαμένος της όποιας μεταρρύθμισης.



πηγη:karatzova

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *