Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πέρασε η τροπολογία για την ακαρπία

Τη δυνατότητα η ακαρπία να ενταχθεί από φέτος κιόλας στους ασφαλιζόμενους κινδύνους από τον ΕΛΓΑ και να χορηγούνται αποζημιώσεις στους αγρότες - δενδροκαλλιεργητές σε περιπτώσεις ζημιών, μετά από αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού δίνει η ομόφωνη υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας από τη Βουλή. 




Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω τροπολογία δεν συμπεριλαμβάνεται το έτος 2013, ως αναδρομική ισχύ για αποζημιώσεις στους δενδροκαλλιεργητές. Αυτό που μένει είναι η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η σύσταση μιας επιστημονικής επιτροπής και η συγγραφή της αναλογιστικής μελέτης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη χορήγηση αποζημιώσεων για την ακαρπία και να προσαρμοστεί το ασφαλιστικό σύστημα της αγροτικής παραγωγής στα νέα δεδομένα.





Για τη ρύθμιση σχετικά με την ακαρπία ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι: «Σε ό,τι αφορά την τροπολογία με γενικό αριθμό 1084 -που αφορούσε μία τροπολογία που ερχόταν να ρυθμίσει τα θέματα της ακαρπίας- όπως είπα και όταν κατετέθη, είναι καλή, είναι σωστή στην αρχή της, γιατί λέει δύο πράγματα μέσα: Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της ακαρπίας που αρχίζουν να δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές σιγά-σιγά. Ήδη από φέτος νιώθουμε αυτές τις αλλαγές στα οπωροφόρα δέντρα μας. Είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα, λέει ότι πρέπει να γίνει επιστημονική επιτροπή. Εμείς την έχουμε κάνει πριν έρθει αυτή η τροπολογία. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μας ξεκαθαρίσουν τι είναι αυτή η ζημιά που οφείλεται στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές.

Άρα, λοιπόν, αυτό λένε και αυτό το δεχόμαστε. Τι πρέπει να κάνουμε όμως; Αυτό πρέπει να συμπληρωθεί για να πληρωθεί αυτό από το 2014 και μετά. Διότι σας θυμίζω ότι για το 2013 ήδη, αναγνωρίζοντας αυτή την προσπάθεια, ανακοινώσαμε ότι θα καλύψουμε μέσω του μηχανισμού ΠΣΕΑ αυτούς τους ανθρώπους. Πάμε τώρα για το 2014. Τι λέει; Λέει ότι για να το κάνει αυτό ο ΕΛΓΑ, πρέπει να κάνει αναλογιστική μελέτη -έτσι είναι ο νόμος του 2010 που πέρασε από τη Βουλή- και βάσει αυτής της μελέτης να προσδιορίσει ο ΕΛΓΑ το ασφάλιστρο -θα είναι 1 ευρώ, μισό ευρώ;- για να μπορεί να το αποζημιώνει. Σας λέω, λοιπόν, ότι η τροπολογία αυτή γίνεται δεκτή μόνο με αυτή τη συμπλήρωση. Στην τροπολογία, έτσι όπως είναι, μετά τις λέξεις «κατά νόμο» προστίθεται η φράση «σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου». Η παράγραφος 4 λέει ακριβώς αυτό το πράγμα.»



Να σημειωθεί ότι την τροπολογία έφεραν στη Βουλή 26 βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των αγροτών - δενδροκαλλιεργητών όλης της χώρας. Από την πλευρά του ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, τα οποία έχουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών - δενδροκαλλιεργητών.








ΠΗΓΗ: agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *