Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Αλλο ένα τρελό σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου

Τελειωμό δεν έχουν τα σκάνδαλα στα εξοπλιστικά προγράμματα που έγιναν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Στις 27-11-97 δρομολογήθηκε η απόκτηση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας η προμήθεια δύο ειδικών φωτογραφικών μηχανών που θα τοποθετούνταν σε δύο μαχητικά αεροσκάφη F-4, η αναβάθμιση δύο υφισταμένων φωτογραφικών μηχανών και η δημιουργία ενός σταθμού εδάφους που θα έπαιρνε τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο για να έχει σαφή γνώση το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου για το τι συμβαίνει.



Το κόστος ανέρχονταν στα 22 εκατ. δολάρια και η προμήθεια αυτή θα γίνονταν με απευθείας ανάθεση από αμερικάνικη εταιρία. Όχι με διαγωνισμό όπως θα έπρεπε και είχε προτείνει ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εγγράφως . Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του τότε υφυπουργού Αποστολάκη , ο Κωνσταντίνος Πολυζώης.

Συγκεκριμένα ο συγκεκριμένος αξιωματούχος μόλις είδε τις τιμή του όλου προγράμματος όπως ήταν στην προσφορά αμερικάνικης εταιρίας με έγγραφη αναφορά του σημείωνε:

«Φρονώ ότι η προμήθεια πρέπει να γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού ώστε να προμηθευτούμε το καταλληλότερο επιχειρησιακό σύστημα με τον οικονομικότερο τρόπο δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες προσφορές εκτός του προτεινόμενου (!)».

Και ο Κωνσταντίνος Πολυζώης παρέτρεπε τη συγκεκριμένη τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας: «παρακαλώ προβείτε το ταχύτερο σε σχετικές ενέργειες».

Κανείς βέβαια δεν τον άκουσε. Το σκάνδαλο βέβαια δεν σταματάει εδώ, απλά από δω ξεκινάει…

Ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και το τότε ΚΥΣΕΑ ,για τους δικούς τους λόγους, προχώρησαν σε απευθείας αγορά χωρίς διαγωνισμούς και μάλιστα έδωσαν αμέσως και τα χρήματα (!).
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να μη χωρούν οι συγκεκριμένες φωτογραφικές μηχανές στα F-4 αλλά και σε κανένα άλλο μαχητικό αεροσκάφος που είχαμε(!).

Οι αρμόδιες επιτροπές δεν έκαναν τότε ούτε τις στοιχειώδεις ενέργειες. Δεν μέτρησαν καν να δουν αν χωρούν οι συσκευές αυτές στα F-4 στα οποία σχεδιάζονταν να τοποθετηθούν. Αργότερα είδαν ότι έπρεπε να πετσοκόψουν την… άτρακτο του αεροσκάφους. Να δημιουργήσουν… μεγάλες τρύπες κοντά στους αεραγωγούς των κινητήρων για να χωρέσουν . Αυτή η ενέργεια αυτόματα όμως θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην ασφάλεια του μαχητικού και συγκεκριμένα στην πτητική του ικανότητα. Οπότε και δεν τις άνοιξαν τις… τρύπες σε αυτά. Τα λεφτά όμως είχαν δοθεί και η εν δυνάμει προμηθεύτρια εταιρία δεν την ένοιαζε και βέβαια ούτε τη σύμβαση ακύρωσε ούτε τα λεφτά επέστρεψε.

Η υπαιτιότητα τυπικά άνηκε στο Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το όλο πρόγραμμα σταμάτησε . Εκτός βέβαια του ότι πετάχτηκαν 22. εκ. δολάρια δεν ικανοποιήθηκε μία πολύ σημαντική επιχειρησιακή ανάγκη της Πολεμικής Αεροπορίας και ειδικότερα του Πενταγώνου.

Ωστόσο αυτό δεν απότρεψε τον Ακη Τσοχατζόπουλο να συνεχίσει τα σπαταλά λεφτά , τα οποία δεν υπήρχαν και τα δανείζονταν η χώρα μας, για να υπογράφει αγορές πανάκριβων οπλικών συστημάτων που άλλοι τα πλήρωναν στη μισή τιμή. Αλλά και τις φωτογραφικές μηχανές όπως και τα υποβρύχια δεν τα παραλάβαμε ποτέ…

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος στη συγκεκριμένη αγορά όπως φαίνεται από τα έγγραφα που έχει στη διάθεση του το newpost.gr αντιδρούσε και ο τότε αρχηγός ΓΕΑ για απ ευθείας αγορά. Αλλά ποιος τον άκουγε…

Στις 2-2-98 το ΓΕΑ με εντολή του Αρχηγού προχώρησε προσπάθησε να προβεί επαναδιαπραγμάτευση. Μάλιστα επιχειρήθηκε να ζητηθεί η επιστροφή των 21.000.000 εκατ. δολάρια συν άλλα 12.000.000 δολάρια ως ζημιές λόγω μη υλοποίησης του προγράμματος. Μάλιστα προτείνονταν να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Βέβαια τίποτα δεν έγινε … Απλά πετάχτηκαν τα λεφτά σαν να ήμασταν το πλουσιότερο κράτος του κόσμου και χωρίς κανείς να χρεωθεί τις εγκληματικές ευθύνες.
 
πηγη:newspost

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *