Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Η μουσική στη ψυχολογία του ανθρώπου - γράφει ο Τάσος Καλαϊτζής

Η δύναμη της επιρροής της μουσικής στον ψυχισμό του ανθρώπου δεν είναι κάτι καινούργιο.
Δημιουργούνται κάποια ερωτήματα που διαβάζοντάς τα, ο καθένας μας μπορεί να δώσει την δικιά του εξήγηση.

Υπάρχουν ορισμένοι ήχοι που μας αγγίζουν περισσότερο από άλλους. Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που καθορίζουν, ώστε η ίδια μουσική σύνθεση να προκαλεί σε άλλους ευχαρίστηση και σε άλλους θλίψη; Είναι βέβαιο πως στον καθένα μας έχει συμβεί το ίδιο μουσικό κομμάτι, μπορεί άλλοτε να μας συγκινεί και να μας φορτίζει έντονα ψυχολογικά κι άλλοτε να μη θέλουμε να το ακούσουμε. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί να έχουμε αυτή τη αίσθηση; Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία του ανθρώπου είναι πιο άμεση και έντονη όταν πρόκειται για άτομα με αδύνατη μουσική μόρφωση.

Αντίθετα, άνθρωποι με πλατιά μουσική γνώση και καλλιέργεια, έχουν κριτική προδιάθεση και γνώση να "δεχθούν" κάθε νέα ακρόαση που επιδρά συγκινησιακά στη μουσική. Πάντως, οποιοδήποτε είδος μουσικής και να ακούμε, φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, και μάλιστα είναι συνυφασμένη με την έκφραση των πιο θετικών μας συναισθημάτων...



Τάσος Καλαϊτζής  | ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *