Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Δεν αγαπώ τους αδιάφορους - γράφει ο Κώστας Δανάς

Δεν αγαπώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να είσαι παρτιζάνος*! Όποιος ζει πραγματικά, δεν μπορεί να μην είναι πολίτης ενεργός και παρτιζάνος. Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός. Είναι δειλία, δεν είναι ζωή. Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Ενεργεί παθητικά, είναι μοιρολατρία. Είναι αυτό που διαλύει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα καλύτερα σχέδια. Είναι η βάρβαρη ύλη που στραγγαλίζει την ευφυΐα!

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, η ανθρώπινη μάζα επιτρέπει να εφαρμόζονται νόμοι, που μόνο μια εξέγερση μπορεί να καταργήσει. Αφήνει να ανεβαίνουν στην εξουσία άνθρωποι, που μόνο μια στάση μπορεί να τους ανατρέψει!

Ορισμένοι κλαψουρίζουν αξιολύπητοι, άλλοι βλαστημούν ξετσίπωτα, αλλά κανένας, ή ελάχιστοι διερωτώνται: Αν είχα και εγώ κάνει το καθήκον μου, αν είχα προσπαθήσει, δεν θα είχε συμβεί αυτό που συνέβη.

Δεν συμπαθώ τους αδιάφορους και γι αυτό, διότι με ενοχλούν τα κλαψουρίσματά τους, σαν εσαεί αθώων! Ζητώ λογαριασμό απ’ τον καθέναν απ’ αυτούς, για το πώς απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε και του θέτει καθημερινά η ζωή. Για ότι έχει κάνει και κυρίως για ότι δεν έχει κάνει. Και αισθάνομαι αμείλικτος, ότι δεν μπορώ να σπαταλήσω τον οίκτο μου, ότι δεν μπορώ να μοιραστώ τα δάκρυά μου μαζί τους.

Είμαι παρτιζάνος, ζω, αισθάνομαι τις συνειδήσεις από την δική μου μεριά να εργάζονται ήδη πυρετωδώς για την πολιτεία του μέλλοντος, που η δικιά μου μεριά χτίζει. Και σ’ αυτήν την κοινωνική αλυσίδα δεν βαραίνει τους λίγους. Σ’ αυτήν καθετί που συμβαίνει, δεν οφείλεται στην τύχη, στην μοίρα, αλλά είναι ευφυές έργο των πολιτών. Σε αυτήν δεν υπάρχει κανένας στο παράθυρο να κοιτάει, ενώ οι λίγοι θυσιάζονται και αιμορραγούν!

Ζω, αγωνίζομαι, γι’ αυτό δεν συμπαθώ όποιον δεν συμμετέχει, όποιον κάθεται στον καναπέ και κοιτάει τηλεόραση αδιάφορος, για το παιδί που πάει νηστικό στο σχολείο!

Κώστα Δανάς
Ιατρός

*παρτιζάνος: αρσενικό, εθελοντής μαχητής, που δεν ανήκει σε τακτικό στρατό και αγωνίζεται για εθνικό, κοινωνικό, πολιτικό ή θρησκευτικό ιδεώδες………

-Βιβλιογραφία: από κείμενο του Γκράμσι, που έγραψε στην φυλακή στις 11.2.1917…….

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *