Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Λαμπρoi εορτασμοί για την απόβαση στη Νορμανδία

Λαμπρoi εορτασμοί για την απόβαση στη Νορμανδία
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο στους στρατιώτες των ΗΠΑ που «αψήφησαν κάθε κίνδυνο» για να πατήσουν στις παραλίες της Νορμανδίας πριν από 70 χρόνια για την υπεράσπιση της ελευθερίας.

Η οικουμένη τιμά την 70ή επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, που σήμανε την αντίστροφή μέτρηση για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με λαμπρούς εορτασμούς. Τους 20 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που παραβρίσκονται στις εκδηλώσεις υποδέχτηκε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Μεταξυ των υπόλοιπων αρχηγών - κρατών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Άνγκελα Μέρκελ ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η βασίλισσα Ελισάβετ αλλά και ο Κάρολος Παπούλιας. 

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο στους στρατιώτες των ΗΠΑ που «αψήφησαν κάθε κίνδυνο» για να πατήσουν στις παραλίες της Νορμανδίας πριν από 70 χρόνια για την υπεράσπιση της ελευθερίας.

Οι δηλώσεις του στο αμερικανικό στρατιωτικό κοιμητήριο στη Κολβίλ-σιρ-Μερ, το οποίο έχει θέα την παραλία Ομάχα, όπου τόσοι πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες έπεσαν, είναι μέρος μιας σειράς από επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απόβασης των συμμαχικών στρατευμένων στη βόρεια Γαλλία
.
Ο Ομπάμα, ο οποίος έφτασε στην περιοχή μαζί με το γάλλο πρόεδρο, είχε θερμές χειραψίες και σύντομες συνομιλίες με τους ηλικιωμένους βετεράνους πριν την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. 

[D-Day by the numbers]

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είχε την τιμή να είναι στη Νορμανδία για να αποτίσει φόρο τιμής στους άνδρες και τις γυναίκες της γενιάς αυτής που αψήφησε κάθε κίνδυνο: «Ανάμεσά τους, τους βετεράνους μας από την D-Day» είπε. 

Πρόσθεσε ότι η ιστορία τους θα πρέπει να παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη ενός μελλοντικού κόσμου χαρακτηρίζοντας την Ομάχα ως «προγεφύρωμα της δημοκρατίας.»

«Ποια είναι πιο ισχυρή εκδήλωση της δέσμευσης της Αμερικής για την ανθρώπινη ελευθερία από το θέαμα αλλεπάλληλων κυμάτων νέων ανδρών να επιβιβάζονται σε σκάφη για να ελευθερώσουν τους ανθρώπους που δεν είχαν συναντήσει ποτέ;» διερωτήθηκε ο Ομπάμα. 

Η Γαλλία "δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια τελετής στο αμερικανικό στρατιωτικό κοιμητήριο. 

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της Απόβασης στο Σουόρντ Μπιτς (Sword Beach) στο Ουίστρχαμ της Νορμανδίας, μία από τις πέντε παραλίες που χρησιμοποιήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις την 6η Ιουνίου 1944

Πηγή: skai.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *