Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Μόνο το 10% των ανέργων στην Ελλάδα λαμβάνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ

Λιγότερο από το 10% των ανέργων ή 102.026 σε σύνολο 1.274.843 ατόμων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα, το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», στην Ελλάδα της κρίσης είναι αποκλεισμένοι από το επίδομα 1.172.817 άνεργοι, λόγω των αυστηρών περιορισμών που θέτει η ελληνική νομοθεσία.

Πρόκειται για μια σειρά προϋποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με τον ελάχιστο αριθμό ημερομισθίων που πρέπει να έχει ο άνεργος, αλλά και άλλους όρους οι οποίοι εξαιτίας των πρωτόγνωρων διαστάσεων που πήρε η κρίση, λειτουργούν αποτρεπτικά, προκειμένου μεγάλες κατηγορίες ανέργων να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που κάποιος άνεργος λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρει δουλειά στη διάρκεια της 12μηνης καταβολής του βοηθήματος. Έτσι, μετά τη λήξη του 12μηνου, συνεχίζει να είναι άνεργος, άνευ επιδόματος όμως.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι 360 ευρώ το μήνα, ενώ αν ο δικαιούχος έχει προστατευόμενα μέλη το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%.

Πάντως, συνδικαλιστικές οργανώσεις και αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη διεύρυνσης των κριτηρίων πρόσβασης στο επίδομα ανεργίας.


Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ:

--Μόλις 102.026 άτομα, σε σύνολο 1.274.843 ανέργων, παίρνουν το επίδομα ανεργίας ύψους 360 ευρώ.

-Ο συνολικός αριθμός των μακροχρόνια ανέργων φτάνει τα 510.404 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.

-Κατά την τετραετία των δύο Μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση κατά 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Σημειώνεται ότι με καταγεγραμμένη ανεργία τον Μάρτιο του 2014 στο 26,8% έναντι του 27,2% τον ίδιο μήνα πέρυσι, με τους ανέργους να ανέρχονται σε 1.274.843 άτομα τον Μάρτιο του 2014 έναντι 1.303.263 το αντίστοιχο διάστημα του 2013, η χώρα μας καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τραγικά είναι τα ποσοστά ανεργίας στις ακόλουθες κατηγορίες:

-Στους νέους 15-24 ετών το ποσοστό που καταγράφεται είναι 58,3%.
-Στην ομάδα ανέργων 25-34 ετών το ποσοστό είναι 35,5%.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μικρή μείωση που παρουσιάστηκε φέτος στα ποσοστά ανεργίας οφείλεται κατά κύριο λόγο:

-στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με πεντάμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ ως επί το πλείστον και
-στην αύξηση των απασχολουμένων με ελάχιστες μορφές απασχόλησης (τρίωρα-τετράωρα-τριήμερα-διήμερα).



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *