Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Ενημέρωση για τον καταρροϊκό πυρετό

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πέλλας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ότι μετά τα πρόσφατα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων που διαπιστώθηκαν σε Φλώρινα, Θεσσαλονίκη και Εύβοια, ολόκληρη η Ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί πλέον, με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζώνη προστασίας για το συγκεκριμένο νόσημα.

Συνεπώς και στην Π.Ε Πέλλας πρέπει να τηρούνται κάποια μέτρα που αφορούν κυρίως τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων, βοοειδών και άλλων ευπαθών στη νόσο ειδών. Οποιαδήποτε μετακίνηση των παραπάνω ζώων γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση με το αρμόδιο Αγροτικό Κτηνιατρείο για τη χορήγηση γραπτής άδειας και την παροχή οδηγιών προκειμένου να εφαρμοστούν εντομοκτόνα - εντομοαπωθητικά στα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν.

Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα αιματοφάγων κουνουπιών του γένους Culicoides. Τα ζώα που προσβάλλονται, μετά από δύο – τρεις μέρες πυρετό, παρουσιάζουν οίδημα (πρήξιμο) στο κεφάλι (πρόσωπο, αυτιά και υπογνάθια χώρα), νεκρωτικές εστίες στο βλεννογόνο του στόματος και της γλώσσας, διόγκωση της γλώσσας η οποία σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται μπλε, σιαλόρροια, βλενοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τη μύτη προκαλώντας δύσπνοια, χωλότητες (κουτσαμάρες) λόγω φλεγμονής της στεφάνης των χηλών, πτώση του μαλλιού και θανάτους.

Συστήνεται στους κτηνοτρόφους προκειμένου να προστατέψουν τα ζώα τους:

1) Να μην βόσκουν κατά το σούρουπο που είναι η ώρα κατά την οποία δραστηριοποιούνται τα κουνούπια.

2) Να ραντίζουν την περιοχή γύρω και μέσα στην εκμετάλλευσή τους με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

3) Να εφαρμόζουν πάνω στα ζώα εγκεκριμένα εντομοκτόνα - εντομοαπωθητικά για να μειώσουν τον κίνδυνο των τσιμπημάτων από τα κουνούπια.

Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών, ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας στα τηλέφωνα: 2381351335, -336 και -338 και τα αρμόδια Αγροτικά Κτηνιατρεία.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕΛΛΑΣ

ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ ΤΡΥΦΩΝ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *