Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

40 χρόνια Νέα Δημόκρατία. Από τον Εθνάρχη στα... Μνημόνια!

Η μεγάλη παράταξη του Κ. Καραμανλή που διασφάλισε την εθνική ανεξαρτησία σήμερα διαχειρίζεται μια χώρα στην... εντατική των μνημονίων

Η διαδρομή των 40 χρόνων από το 1974 μέχρι σήμερα για την μεγάλη παράταξη της Κεντροδεξιάς γράφτηκε κατά κύριο λόγο από τις μεγάλες τομές τις οποίες επιχείρησε ο ιδρυτής της ΝΔ.

Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο άνθρωπος που έφερε σε πέρας την ομαλή μετάβαση της χώρας στην Δημοκρατία, ο άνθρωπος που διασφάλισε την εθνική κυριαρχία και κατέστησε την Ελλάδα στρατηγικό παίχτη στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά η ΝΔ διαχειρίζεται μια χώρα που βρίσκεται στην «μονάδα εντατικής θεραπείας των μνημονίων». Παρά το γεγονός ότι έγιναν πολλά λάθη στο διάβα αυτών των ετών, οι σημερινοί λάθος χειρισμοί και ο εκτροχιασμός της ΝΔ από τις αρχές της δεν μπορούν να μειώσουν την προσφορά της παράταξης στον τόπο.

H Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως συνέχεια την προδικτατορικής Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ). Όπως προσδιόρισε το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος στο συνέδριο της Χαλκιδικής το 1979, η Νέα Δημοκρατία ασπάζεται τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Από τη Χαλκιδική ξεκινούν σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συμπλήρωση των σαράντα χρόνων από την ίδρυση της. Η κυρίαρχη παράταξη της κεντροδεξιάς τα τελευταία σαράντα χρόνια, ιδρύθηκε τυπικά στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο
Καραμανλή, ο οποίος είχε ορκιστεί Πρωθυπουργός της Ελλάδος με ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το διχασμό. Η Νέα Δημοκρατία σάρωσε στις εκλογές του 1974 λαμβάνοντας 54.37%, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στη χώρα. Ο Καραμανλής το 1977 προχώρησε στην οργανωτική διάρθρωση του κόμματος, ενώ το 1979 πραγματοποίησε το 1ο Συνέδριο της ΝΔ, όπου διατύπωσε το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό ως τη βασική ιδεολογία του κόμματος.


Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής συνέδεσε το όνομά του με την ΝΔ αλλά και με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον τόπο. Σε εθνικό επίπεδο κυβέρνησε αποφασιστικά προκειμένου να επιστρέψει η ομαλότητα, αναθεώρησε το Σύνταγμα, έλυσε το πολιτειακό, εκδημοκράτησε τη χώρα και αποχουντοποίησε το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το 1979 υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επι της ουσίας είναι ο άνθρωπος που έβαλε το πρώτο λιθαράκι για να σταματήσει ο εθνικός διχασμός.

Η κυβέρνηση του Μακεδόνα πολιτικού έδωσε μεγάλη βάση στην εκβιομηχάνιση της χώρας και τις δημόσιες επενδύσεις προσφέροντας ιδιαίτερη δυναμική στην ελληνική επαρχεία, μια πολιτική που ωστόσο δε βρήκε μιμητές τα χρόνια της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ.









Το 1980 εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον διαδέχθηκε ο Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος μετά τη βαριά του ήττα από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις εκλογές του 1981, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, την οποία όμως έχασε. Έτσι μετά από νέες διαδικασίες εξελέγη ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που κέρδισε τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον Ιωάννη Μπούτο.

Ο Αβέρωφ κατάγονταν από την Ήπειρο και είχε διατελέσει σε κομβικές θέσεις επί των κυβερνήσεων Καραμανλή. Επένδυσε στην εσωτερική οργάνωση του κόμματος, ανέδειξε το ρόλο της ΟΝΝΕΔ, ωστόσο η ήττα στις ευρωεκλογές του 1984 τον οδήγησε σε παραίτηση. Με αφορμή το γεγονός αυτό συνήλθε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και τέταρτος πρόεδρος της ΝΔ εξελέγη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος επικράτησε του Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο Μητσοτάκης παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι το 1993, προλαβαίνοντας να κερδίσει τρεις εκλογικές διαδικασίες, με ποσοστά άνω του 40%, καταφέρνοντας ωστόσο μόλις το 1990 να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το κυβερνητικό σχήμα υπό τον κρητικό πολιτικό επιχείρησε να πραγματοποιήσει βαθιές νεοφιλελεύθερες τομές στο κράτος και στην οικονομία, ωστόσο έπεσε υπό το βάρος της κοινωνικής αναταραχής. Τη θέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πήρε ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος το 1993 κέρδισε τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ. Η θητεία του διήρκεσε μέχρι το 1997, όπου στο Δ Συνέδριο του κόμματος, αναμετρήθηκε με τους Γ.Σουφλιά, Β.Πολύδωρα και Κ.Καραμανλή για την προεδρία της γαλάζιας παράταξης.

Το εκλεκτορικό σώμα εξέλεξε τον Κώστα Καραμανλή και μία νέα εποχή ξεκίνησε για τη ΝΔ. Μετά την οριακή ήττα το 2000, ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές του 2004 κυβερνώντας μέχρι το 2009, οπότε μπροστά στη διαφαινόμενη κρίση χρέους, προκλήθηκαν εκλογές όπου ο βορειοελλαδίτης πολιτικός υπέστη βαριά ήττα από το Γιώργο Παπανδρέου.





Ο Καραμανλής παραιτήθηκε και το Έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου. Μέσα από μία διαδικασία στην οποία συμμετείχαν περίπου 800.000 μέλη της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς επικράτησε με 50.01% της Ντόρας Μπακογιάννη και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, συμπληρώνοντας φέτος πέντε χρόνια στο τιμόνι του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.





πηγη:newsbomb

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *