Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Παιδί και Διατροφή στο Σχολείο - Γράφει η Μυροφόρα Βότσκου

Παιδί και Διατροφή στο Σχολείο - Γράφει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Μυροφόρα Βότσκου  για την ηλεκτρονική εφημερίδα ialmopia.gr
 


Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια που αντιμετωπίζουν οι μητέρες είναι η διατροφή του παιδιού τους στο σχολείο και αυτό διότι οι επιλογές που έχει το παιδί καθ ́ όλη τη διάρκεια των σχολικών ωρών είναι περιορισμένες και αν όχι περιορισμένες ανθυγιεινές.

Σίγουρα δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το παιδί μας θα τρέφεται υγιεινά, διότι η διατροφική συμπεριφορά σε αυτές τις ηλικίες επηρεάζεται από αυτή των γύρω του, επομένως μπορεί εσείς σαν γονείς να ετοιμάζετε με όρεξη υγιεινά σνάκ για το σχολείο, το παιδί ωστόσο βλέποντας τους συμμαθητές του να τρώνε κρουασάν με μερέντα ή τυρόπιτα ή συσκευασμένα σνάκ του εμπορίου λειτουργεί μιμητικά και αποφεύγει τις υγιεινές επιλογές που του προσφέρετε.

Αυτό δεν θα πρέπει να σας επηρεάζει ως γονείς . Συνεχίστε να το παροτρύνετε να καταναλώνει τα σνάκ που του ετοιμάζετε , να του δίνετε ερεθίσματα και να του μαθαίνετε τα οφέλη της σωστής διατροφής χωρίς να το εξαναγκάζετε να αποφεύγει τα σνάκ του κυλικείου. Ενδεχομένως 1 φορά το μήνα ή στις 3 εβδομάδες, αφήστε το να επιλέξει κάτι από το κυλικείο του σχολείου ώστε να μην αισθάνεται ότι στερείται κάτι.

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνουμε στα σνάκ που ετοιμάζουμε στο παιδί μας?Το φρούτο δεν θα πρέπει να λείπει. Μην ξεχνάτε να το περιλαμβάνετε στο ‘’μενού’’ του παιδιού σας καθημερινά . Προτιμήστε τα φρούτα εποχής. Πλούσια σε φυσικά ζάχαρα, γεμάτα βιταμίνες που θα δώσουν την απαιτούμενη δόση ενέργειας και ευεξίας στη διάρκεια των σχολικών ωρών.

Σε περίπτωση που το παιδί σας γευστικά τα δέχεται, μπορείτε να του προσθέτετε ωμούς ξηρούς καρπούς. 5- 6 αμύγδαλα και 5-6 καρύδια ωμά, με τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία ενισχύουν την ικανότητα μάθησης και βελτιώνουν τη μνήμη. Επίσης οι ωμοί ξηροί καρποί είναι καλές πηγές Ασβεστίου, Μαγνησίου και Φωσφόρου, μέταλλα που σχετίζονται άμεσα με την υγεία των οστών, την ικανότητα μνήμης και τις δυνατότητες μάθησης.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών το παιδί έχει άμεση ανάγκη από γρήγορη αναπλήρωση της ενέργειας, στην ουσία της αυξημένης κατανάλωσης γλυκόζης από τον εγκέφαλο. Η γλυκόζη είναι η τροφή του εγκεφάλου και οι πολύωρη εναλλαγή μαθημάτων σε συνδυασμό με την προσπάθεια συγκέντρωσης και απόδοσης έχουν σαν αποτέλεσμα να εξαντλούνται γρήγορα τα αποθέματα γλυκόζης.

Υδατάνθρακες βέβαια συναντάμε και στη σοκολάτα ,στις σφολιάτες, στα σάντουιτς και σχεδόν σε όλα τα πρόχειρα σνάκ. Επομένως σαν μαμάδες πρέπει να διαλέξετε τη σωστή πηγή υδατανθράκων. Επιλέξτε ψωμί ολικής ή πολύσπορο για να φτιάξετε σάντουιτς και τόστ, με γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η συνολική ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων των παιδιών θα πρέπει να προέρχεται κατά το ήμισυ τουλάχιστον από σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή προιόντα ολικής ή πολύσπορα.

Ιδέες για σνάκ στο σχολείο

1. Κουλούρι σικάλεως ή πολύσπορο

2. Κριτσίνια σουσαμένια ή πολύσπορα

3. Τόστ με λευκό ψωμί γαλοπούλα και ντομάτα

4. Σπιτικό κουλούρι με ανθότυρο (ανάμεικτο με τυρί φέτα)

5. Κέικ σπιτικό με μήλο ή καρότο

6. Τυροπιτάκια με αλεύρι ολικής και με γέμιση ανθότυρου ανάμεικτο με τυρί φέτα

7. Ατομικά πιτσάκια με κασέρι χαμηλό σε λιπαρά και φρέσκα ψιλοκομμένα λαχανικά(μανιτάρια, ντομάτα, πιπεριά)

8. Σπιτικά muffin με μπανάνα και καρύδια (ενδεχομένως και σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας)

9. Σπιτικά σταφιδοψωμάκια

10. Σπιτικές μπάρες δημητριακών, με κουβερτούρα, αποξηραμλενα φρούτα και ξηρούς καρπούς

 
Παιδί και Διατροφή στο Σχολείο - Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μυροφόρα Βότσκου  για το ialmopia.gr
 
 
Μυροφόρα Βότσκου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Διεύθυνση : Ταγμ. Χαιλη 5 Αριδαια
Τηλ. Επικοινωνίας : 6987100786

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *