Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον ΥΠΑΑΤ για τις απώλειες στην φυτική παραγωγή

Επιστολή με την οποία αναφέρεται στις σημαντικές απώλειες στη φετινή φυτική παραγωγή στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη ζητώντας την παρέμβασή του λόγω αρμοδιότητας.Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας ενημερώνω σχετικά με τις σημαντικές απώλειες στην φετινή φυτική παραγωγή, λόγω δυσμενών και ακραίων καιρικών φαινομένων στην Π.Ε. Πέλλας. Καθώς το θέμα προκαλεί αλυσίδα επιπτώσεων σ’ όλο τον κύκλο της αγροτικής παραγωγής, οικονομίας και του καθεστώτος ενισχύσεων, αλλά και για τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών στην Π.Ε. Πέλλας, σας παρακαλώ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, για τις ενέργειές σας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων.

Συγκεκριμένα, τη φετινή χρονιά, οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στις καλλιέργειες της Π.Ε. Πέλλας, από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου έως και την συγκομιδή. Η σπορά πολλών αροτραίων καλλιεργειών ήταν όψιμη, λόγω των βροχοπτώσεων της άνοιξης, ενώ η συγκομιδή υλοποιήθηκε με πολλά προβλήματα, λόγω των βροχοπτώσεων της τελευταίας περιόδου.

Από τις επιτόπιες επισκέψεις που διενεργήθηκαν από γεωπόνους της υπηρεσίας μας, προκύπτει ότι οι ισχυρές σε ένταση βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου δημιούργησαν προβλήματα στη συγκομιδή των περισσότερων καλλιεργειών όπως, ειδικότερα, των τεύτλων, του αραβόσιτου και του βαμβακιού.

Επιγραμματικά, η συγκομιδή των ζαχαρότευτλων δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς, λόγω υψηλής εδαφικής υγρασίας, οι μηχανές συλλογής δεν μπορούν να εισέλθουν στα χωράφια. Παράλληλα, παρατηρείται ποιοτική υποβάθμιση λόγω ελάττωσης του ζαχαρικού τίτλου και μειωμένες αποδόσεις λόγω προσβολής των τεύτλων από σήψεις.

Η συγκομιδή του αραβόσιτου δεν έχει ολοκληρωθεί για τους ίδιους λόγους με τα ζαχαρότευτλα. Επιπλέον, διαπιστώνεται τόσο ποιοτική υποβάθμιση, λόγω της υψηλής υγρασίας των σπόρων, όσο και ποσοτική με πλαγιάσματα των φυτών και πτώση σπαδίκων.

Το βαμβάκι αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η σπορά έγινε όψιμα και η περίοδος της συγκομιδής συνέπεσε με τις έντονες βροχοπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, σημαντικές ποσότητες σύσπορου βαμβακιού είναι ακόμη ασυγκόμιστες. Η ποιότητα των συγκομισθέντων ποσοτήτων είναι υποβαθμισμένη λόγω της υψηλής υγρασίας των ινών.

Επίσης, η παραγωγή είναι μειωμένη, λόγω της ατελούς ωρίμανσης και επομένως του μερικού ανοίγματος των «καρυδιών» («καραμέλα») και της πτώσης των καρυδιών. Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια την μικρή στρεμματική απόδοση η οποία μπορεί να είναι κατώτερη της ελάχιστης που απαιτείται για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τους καλλιεργητές.

Τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνονται από τα μετεωρολογικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί στους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ και άλλων φορέων. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και για τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών της Π.Ε. Πέλλας, στην παρούσα περίοδο της οικονομικής ύφεσης, σας παρακαλώ για τις επείγουσες ενέργειές σας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας. Οι υπηρεσίες μας και ο ίδιος προσωπικά παραμένουμε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιονδήποτε συμπληρωματικών στοιχείων.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *