Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Η ελληνική γλώσσα για μία ψήφο δεν...

Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας στο σχολείο και γενικά από λπτους μεγαλυτέρους μας ότι η ελληνική γλώσσα έχασε για μία ψήφο στην ψηφοφορία που έγινε για τον καθορισμό της διεθνούς
γλώσσας. Επίσης, σε μια άλλη παραλλαγή μαθαίναμε ότι η ελληνική έχασε πάλι για μία ψήφο, αυτή τη φορά στην ψηφοφορία για τον καθορισμό της επίσημης γλώσσας των νεοσύστατων τότε Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα από τα δύο δεν ισχύει καθώς ουδέποτε έγιναν τέτοιου είδους ψηφοφορίες. Πρόκειται για αστικούς μύθους που διαιωνίζονται...

Η αγγλική γλώσσα είναι η διεθνής γλώσσα αφενός, γιατί απαριθμεί τους περισσότερους ομιλητές ειδικά στο Δυτικό κόσμο - ενδεικτικά αναφέρουμε ότι Καναδάς, Αυστραλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία έχουν ως επίσημη γλώσσα τους την αγγλική- αφετέρου, διότι θεωρείται πολύ εύκολη η εκμάθηση της.

Στις ΗΠΑ οι πρώτοι έποικοι πρόερχονταν σε μεγάλο ποσοστό από τη Μεγάλη Βρετανία και όπως ήταν φυσικό και πρακτικό διατήρησαν τη γλώσσα τους καθώς και τις παραδόσεις τους.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι δεν έχουμε την πρωτοτυπία στους μύθους αυτούς καθώς και άλλοι λαοί διεδικούν αυτή τη χαμένη μία ψήφο για τη γλώσσα τους. Την ίδια "ατυχία" είχαν και η γερμανική, ιταλική και εβραϊκή γλώσσα.

Η ελληνική γλώσσα δε χρειάζεται μύθους και ψέματα για να αποδειχθεί η αξία της. Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να είναι η παγκόσμια γλώσσα του πνεύματος και του πολιτισμού. Τα κείμενα που είναι γραμμένα στα ελληνικά αρκούν, τα έπη και οι τραγωδίες, οι φιλοσοφικοί διάλογοι και οι μελέτες, τα ποιήματα και τα πεζογραφήματα. Οι προσωπικότητες που έγραψαν στα ελληνικά, Όμηρος, Ευρυπίδης, Αισχύλος, Σοφοκλής, Θουκιδίδης, Ξενοφώντας, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Καβάφης, Σεφέρης, Καραγάτσης, Ελύτης. Τα κείμενα τους εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και μελέτης από αναγνώστες και επιστήμονες σε όλον τον κόσμο.

Υ. Γ. Η είδηση που κυκλοφορεί με email ότι η Apple διδάσκει στους υπαλλήλους της αρχαία ελληνικά για να καταλαβαίνουν καλύτερα τη γλώσσα των υπολογιστων, προφανώς εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τις προηγούμενες!



Για το ialmopia.gr 

Μαρία Πρίτσκα - φιλόλογος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *