Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Το νέο σχέδιο για το χρέος - Όχι διαγραφή, αλλά swaps

Η ελληνική κυβέρνηση δε ζητά πλέον διαγραφή χρέους, αλλά ένα “μενού από swaps” που θα προσφέρει μία ανακούφιση από το χρέος, όπως διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών
Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στους Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο που προτείνει ο υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνει ανταλλαγή του χρέους με ομόλογα δύο ειδών: Τα πρώτα, που θα αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια, θα συνδέονται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, ενώ τα δεύτερα, τα οποία αποκαλεί “ομόλογα χωρίς λήξη”, θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης, με τον τρόπο αυτό γίνεται μία “έξυπνη” διαχείριση του χρέους, χωρίς να χρησιμοποιείται ο όρος “κούρεμα”, που για τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες αποτελεί “κόκκινο πανί”.

“Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι επιχειρούμε έναν συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος και μίας ατζέντας μεταρρυθμίσεων”, δηλώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης. “Θα πω, βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας λίγο δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μία παραμορφωμένη, αντί για μία μεταμορφωμένη Ελλάδα”, προσθέτει.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (μετά την πληρωμή των τόκων) στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκπληρώσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για δημόσιες δαπάνες. Σημειώνει ακόμα ότι η κυβέρνηση θα βάλει στο στόχαστρο τους πλούσιους Έλληνες που δεν έχουν πληρώσει το φορολογικό μερίδιό τους, τονίζοντας: “Θέλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα να χτυπήσουμε το κεφάλι του ψαριού, και μετά να πάμε στην ουρά”.

Προαναγγέλλει ακόμα ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους τις προτάσεις της μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. “Ό,τι κι αν νομίζουν οι εταίροι μας, επειδή προερχόμαστε από τη ριζοσπαστική Αριστερά, μιλάμε σοβαρά για τις μεταρρυθμίσεις, είμαστε σοβαροί στο να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και σοβαροί στο να ακούμε. Το μόνο πράγμα από το οποίο δε θα υποχωρήσουμε είναι από την άποψή μας ότι το τρέχον αδύνατο να εφαρμοστεί πρόγραμμα πρέπει να αναθεωρηθεί από την αρχή”, υπογραμμίζει.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *