Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η εθνική προδοσία ενός αποτυχημένου - Άρθρο το Νίκου Μποζιονέλου

Οι αριθμοί δεν ψεύδονται: μέχρι το 2009 τα ληξιπρόθεσμα ήταν 29,4 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστέθηκαν το 2010, το 2011 και μέχρι τον Ιούνιο του 2012, που ανέλαβε ο Σαμαράς, 20 δισ. ευρώ. Από τότε και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, οπότε και προκηρύχτηκαν οι εκλογές, προστέθηκαν 26,8 δισ. ευρώ! Σύνολο 76,2 δισ. ευρώ.

Κοντολογίς, επί των ημερών της πρωθυπουργίας Σαμαρά δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμα ύψους 26,8 δισ. ευρώ. Αν στα δυόμισι χρόνια που κυβέρνησε είχε προχωρήσει σε ρύθμιση, δεν θα υπήρχε σήμερα πρόβλημα ρευστότητας. Το καμάρι της Μεσσηνίας, ο άνθρωπος που μιλάει με τον Θεό, δεν τόλμησε να φέρει αντίρρηση στην… καθηγήτρια Αγκελα Μέρκελ, ως καλός μαθητής. Να προχωρήσει στη ρύθμιση ως διαβασμένος «μαθητής», που θα έδινε ανάσα στη χώρα.

Και το χειρότερο; Μιας και μιλάμε, τους τελευταίους μήνες, για «εθνική προδοσία» εκ μέρους πολιτικών και πρωθυπουργών. Στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε προταθεί, μέσα Δεκέμβρη, από την τρόικα εξάμηνη παράταση, ήτοι μέχρι Ιούνιο. Αυτοί αντιπρότειναν δίμηνη και προκήρυξαν εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν έβγαινε στις 25 Ιανουαρίου δεν θα προλάβαινε να κάνει τίποτε άλλο πλην υποχωρήσεων! 

Είναι ή δεν είναι προδοσία εκ μέρους Σαμαρά η εν λόγω απόφαση; 

Και γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι αν και οδήγησε την κεντροδεξιά σε αρνητικό ρεκόρ ποσοστό ψήφων, παραπέμπει στις καλένδες το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και την εκλογή νέου προέδρου. Μήπως κάποιος τον έχει πείσει για την «αριστερή παρένθεση» της χώρας; Ρητορικό το ερώτημα, προφανώς και ναι. Όπως προφανώς αναμένει την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά με τα ποσοστά δημοτικότητας της νέας κυβέρνησης να φτάνουν ξεπερνούν το 70%, κομμάτι δύσκολο να περιμένει ένα χρόνο ο Σαμαράς για να επιστρέψει στον… θρόνο. 

Αν έχει απομείνει κουκούτσι μυαλό στη ΝΔ και στον χώρο της δεξιάς γενικότερα, ο δρόμος είναι ένας: ριζική ανανέωση, στο πυρ το εξώτερον ο Σαμαράς, ο Αδωνις, ο Μουρούτης, ο Φαήλος ό,τι άλλο ακροδεξιό υπάρχει στον χώρο. Νέα πρόσωπα, νέες και φρέσκες ιδέες και σωστή αντιπολίτευση. Διότι το να κάνεις διαγγέλματα σαν κλαμένο αιδοίο από την Καλαμάτα επειδή σταμάτησαν τα (εκατοντάδες!) έργα που εσύ ξεκίνησες για τους ψηφοφόρους σου και να στέλνεις non paper το τροποποιημένο μνημόνιο που εσύ υπέγραψες, σε καταντά όχι απλά γραφικό αλλά αστείο. Η ηγεσία μιας μεγάλης παράταξης είναι, πλέον αστεία. Και η αντιπολίτευση γίνεται με κάτι που είπε ο Βαρουφάκης περπατώντας στον δρόμο – θα τρελαθούμε τελείως δηλαδή! 

Ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς απέτυχαν και οι ψηφοφόροι τους τιμώρησαν. Αν αποτύχει και ο Τσίπρας (θα κριθεί συν τω χρόνω) θα μπει κι αυτός στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αλλωστε, αργά ή γρήγορα, ο Σαμαράς ξεμένει από συμμάχους με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που, από ό,τι μαθαίνω, θα έχει εκπλήξεις…


Νίκος Μποζιονέλος

news4all.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *