Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου και συσσιτίου

Ως ένα “πρώτο βήμα που μαζί με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά μάς εισάγει στη μεταμνημονιακή εποχή” χαρακτήρισε την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος στο υπουργείο Εργασίας.

Η περίοδος της υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση των παροχών του προγράμματος αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου και λήγει στις 20 Μαΐου. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου -η οποία παρουσίασε τις παροχές και τους στόχους του προγράμματος-, μετά τη λήξη της προθεσμίας το πρόγραμμα θα κλείσει για ένα μήνα και άμεσα θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων.

Οι ωφελούμενοι των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια και σύμφωνα με την κ. Φωτίου το επίκεντρο της προσπάθειας είναι η προστασία των παιδιών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 150.000 νοικοκυριά και θα προηγηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος “ατελώς” σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Στους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια παρέχεται δωρεάν αξία ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί σε ποσότητα κατανάλωσης, αναλογικά, μέχρι 1.200 kWh ανά τετράμηνο (300 kwh μηνιαίως), για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν για κάθε δικαιούχο από την ένταξή του στο πρόγραμμα και έως τις 31.12.2015.

Προβλέπεται, επίσης, επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά. Το επίδομα χορηγείται απευθείας στον εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου, ενώ το ποσό του επιδόματος ενοικίου θα είναι 70 ευρώ ανά μήνα για μεμονωμένο άτομο και θα προσαυξάνεται κατά 30 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο ή ανήλικο άτομο της οικογένειας και έως το ποσόν των 220 ευρώ ανά μήνα.

Η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι το επίδομα θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, εκτός των περιπτώσεων όπου ο ιδιοκτήτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε θα γίνεται συμψηφισμός.

Τέλος, προβλέπεται η παροχή επιδόματος συσσιτίου σε ποσά αντίστοιχα με το επίδομα ενοικίου. Τα ποσά θα περιλαμβάνονται σε πιστωτική κάρτα, η οποία θα διανεμηθεί στους δικαιούχους και η οποία θα επιτρέπει μόνο την αγορά τροφίμων. Επιπλέον το υπουργείο Εργασίας θα καλέσει τα καταστήματα τροφίμων να δημιουργήσουν ειδικές εκπτώσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών.

Για τη χορήγηση των παροχών ο νόμος προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, τα εισοδήματα των δικαιούχων, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο, και 3.600 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ ετησίως.

Στους όρους υλοποίησης του προγράμματος έχουν τεθεί και δύο περιουσιακά κριτήρια. Το πρώτο είναι η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.

Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών που προβλέπονται.

Αναφερόμενη στην πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 13 δήμους της χώρας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι θα αξιολογηθεί μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής όπως προβλέπεται, και εν συνεχεία θα αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος η κ. Φωτίου είπε ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει έως σήμερα 8 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του, ενώ η προηγούμενη μόλις 3 εκατ. Και προσέθεσε ότι για την χορήγηση του βοηθήματος, δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2015 “ούτε ένα ευρώ”.

Για την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα διατεθούν συνολικά κονδύλια ύψους 200,3 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, το ποσό αυτό προήλθε από εθνικούς πόρους και εξοικονομήθηκε από την αναδιανομή των δαπανών των υπουργείων που αφορούν κρατικές προμήθειες.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *