Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ευάγγελος Αθαν. Τσαβδάρης : Βιωματικές μορφές Επισκόπων στην Ορθόδοξη Εκκλησία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ευάγγελος Αθαν. Τσαβδάρης αφήνει για λίγο την ποίηση και καταπιάνεται με τους πρεσβευτές της Εκκλησίας μας, κάνοντάς μας κοινωνούς των λόγων δύο εκ των πιο σεβαστών και ταπεινών Επισκόπων της Ορθοδοξίας στις μέρες μας.



Αγαπητοί αναγνώστες του ialmopia, με αφορμή κάποια προσωπικά ζητήματα που βιώνω αυτόν τον καιρό, θέλησα να σας φέρω αντιμέτωπους με κάτι πιο πνευματικό και ουσιαστικότερο βιωματικά, από τα ποιήματα που τυχαίνει να διαβάζετε κάθε εβδομάδα στο site.


Θέλησα να σας απευθυνθώ χωρίς βιβλιογραφία, κάτι που το κάνω σπάνια, να σας μιλήσω από λόγους καρδίας για το θέμα του Επισκόπου στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Το κάνω αυτό για δύο λόγους. Πρώτον για να αμβλύνω τη συνείδηση κάποιων συμπολιτών μας που ίσως έχουν σκανδαλιστεί, παρουσιάζοντας δύο Επισκόπους που δεν είναι Επίσκοποι στα βελούδινα σαλόνια των Επισκοπίων, όπως έχουμε συνηθίσει. 

Ο ένας βίωσε τη φυλάκιση για λόγους προπαγάνδας στη γείτονα χώρα των Σκοπίων, κι ο άλλος είναι Ιεραπόστολος κι από τους πρώτους Επισκόπους άλλου χρώματος, πράγμα που δεν είναι συνηθισμένο για εμάς. Όμως ο Χριστός δεν είναι στη ζωή μας, ούτε για να ξεχωρίζει χρώματα, ούτε για να σέρνει μεγάλες ποιμαντορικές ράβδους και μεγάλα ποιμαντορικά εγκόλπια, στολισμένα στο σώμα του Επισκόπου.

Ο Επίσκοπος, όπως το λέει και η λέξη, βρίσκεται ''επί σκοπών'', που σημαίνει ότι πατάει με το αξίωμά του πάνω στα πάθη του, γίνεται δεσπότης των παθών του πρώτα απ' όλα. Με βάση τον πόνο του, να μπορεί να διαπαιδαγωγεί και να γαλουχεί το ποίμνιό του, έτσι ώστε να το προστατεύει από τους αιρετικούς και κάθε μορφή σκανδαλισμού, και όχι ο ίδιος να σκανδαλίζει βάζοντας τους διακόνους να του κρατούν τις αρχιερατικές ράβδους και τον αρχιερατικό μανδύα.

Δε θέλω να γράψω κάτι άλλο, γιατί θεολογικά ίσως να μη μπορώ να το στηρίξω με τα δικά μου λόγια τόσο καλά, θα ήθελα όμως, σαν συνοδευτικό του κειμένου, να κάνετε τον κόπο να δείτε αυτούς τους δύο Επισκόπους στα ακόλουθα βίντεο. Τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη, που φυλακίστηκε στη γείτονα χώρα για λόγους προπαγάνδας όπως έγραψα παραπάνω, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο. Θα αφήσω τα πρόσωπα να μιλήσουν, γιατί και η ίδια η Εκκλησία είναι πρόσωπο.


Σας ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω το κείμενο αυτό να είναι πολύ ωφελιμότερο από τα συνηθισμένα ποιήματα που παρακολουθείτε στο ialmopia κατά καιρούς.

Να εύχεστε και να λέτε όσο γίνεται την ευχή ''Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με''. Θα βοηθήσει κάθε βήμα στη ζωή σας. Και να ξέρετε, πως όταν ο Επίσκοπος παίρνει τη ράβδο στα χέρια του, όταν χειροτονείται, λέει η ευχή ''Λάβε τη ράβδο επί στηριγμού, ράβδο παιδεύσεως και ράβδο παιδαγωγίας''.


Σας ευχαριστώ.


Ευάγγελος Αθαν. Τσαβδάρης


Δείτε στα ακόλουθα βίντεο αποσπάσματα από συνεντεύξεις των δύο Επισκόπων


- Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης ομιλεί για τις εκκλησιολογικές προϋποθέσεις θεώρησης του Επισκόπου εν τη Εκκλησία.





- Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρουάντας και Μπουρούντι κ. Ιννοκέντιος μιλάει για την προσπάθεια της Ορθόδοξης Ιεραποστολής να κηρύξει τον Χριστό ως κέντρο της ζωής του ανθρώπου σε δύο αφρικανικές χώρες που υποφέρουν ακόμη από τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου.






Πηγή videos: pemptousia.gr

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *