Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο Γιούνκερ αναγνωρίζει την πρόοδο της Ελλάδας

Μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνάντηση που έγινε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε πολύ καλό κλίμα κατανόησης και συνεργασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να επισημαίνει πως έχει γίνει όντως πολύ σημαντική πρόοδος.


Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του πως μια συμφωνία είναι εφικτή μέσα στο Μάιο ή το αργότερο ως τις αρχές του Ιούνη και σε κάθε περίπτωση εντός του πλαισίου που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση. Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως αν κυριαρχήσει η σκληρότερη γραμμή, "προφανώς μας δυσχεραίνει". Όπως τονίζουν όμως πρέπει από κάθε πλευρά να υπάρξει η αντίληψη της κατάστασης και αν θέλουμε ρεαλιστική λύση, να διαμορφωθεί μια πιο πλήρης συναίσθηση της πραγματικότητας. Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία".


Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να έχει τρελά κέφια και να αστειεύεται με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το αγαπημένο του θέμα: τη γραβάτα που ο Αλέξης Τσίπρας δεν φορά. Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με το Γεωργιανό πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Νωρίτερα ο κ. Γιούνκερ είχε απευθύνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, τονίζοντας πως η συζήτηση περί Grexit θα πρέπει να τελειώνει και ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι κάτι ζημιογόνο, όχι μόνο οικονομικά ή σε επίπεδο νομισματικής ένωσης, αλλά και για χάρη της αξιοπρέπειας των Ελλήνων.

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τη Σύνοδο Κορυφής

Προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ένα ταξίδι που είχε ουσία, τόσοι οι συναντήσεις, τόσο σε ό, τι αφορά στις συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ, όσο και η σημερινή με τον Γιούνκερ. Για το εάν έδωσαν ώθηση οι επαφές αυτές στη διαπραγμάτευση, οι κυβερνητικές πηγές απαντούν "σίγουρα" και επισημαίνουν πως εκφράστηκε πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να βρεθεί συμφωνία.



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *