Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Απότιση φόρου τιμής στους ήρωες και θύματα των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού στην Π.Ε. Πέλλας

Στο πλαίσιο ενός λιτού εορτασμού πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τους εθνικούς αγώνες και την εθνική αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας. 

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου πραγματοποιήθηκε και ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα για την επίτευξη της ειρήνης και την παύση πυρός του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και το σύγχρονο νόημα του επετειακού εορτασμού. Επίσης, αναφέρθηκε στην ίδρυση και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Ευρώπης. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλία του, την ανάγκη ευρύτερης αναγνώρισης από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. των αγώνων και της συμβολής της Ελλάδας στην επίτευξη της ειρήνης και ανοικοδόμηση της Ευρώπης, με την έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη στην παρούσα δύσκολη περίοδο της οικονομικής ύφεσης. 

Ακολούθησε η πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέσης και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, συλλόγων, αντιστασιακών και εφεδροπολεμικών οργανώσεων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων του πολέμου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. 


Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη: 

«Το Ελληνικό Κράτος καθιέρωσε την 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού. 

Σαν σήμερα, την 9η Μαΐου του 1945, στην πόλη Ρενς της Γαλλίας υπογράφτηκε η άνευ όρων παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων και έτσι είχαμε και τυπικά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Όλα αυτά επί ευρωπαϊκού εδάφους βεβαίως, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Ιαπωνίας συνεχιζόταν. Με την ρίψη της ατομικής βόμβας στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, η Ιαπωνία συνθηκολογεί και η ανθρωπότητα μπαίνει σε μία μακρά περίοδο ειρήνης που φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η ανθρωπότητα γνώρισε μία παράλογη, δίχως όρια βία. Το τίμημα των νεκρών και θυμάτων ήταν βαρύ. Το τέλος του πολέμου, βρήκε την ανθρωπότητα σοβαρά τραυματισμένη, ενώ οι καταστροφές στα πολεοδομικά συγκροτήματα ήταν βιβλικές. 

Χρειάστηκαν πολλές ακόμη θυσίες, μία τιτάνια συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουν τα κράτη να επανακάμψουν. Στην Ελλάδα ακολούθησαν ακόμη δυσκολότερα χρόνια, με τον εμφύλιο και ουσιαστικά πέρασαν αρκετές δεκαετίες για να αποκτήσουν οι Έλληνες ένα ανεκτό επίπεδο ζωής. Δυστυχώς, η παρατεταμένη οικονομική ύφεση έφερε και πάλι την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. 



Η 9η Μαΐου εορτάζεται επίσης ως η παγκόσμια ημέρα της Ευρώπης. Είναι η μέρα που η εξέχουσα φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, το 1950, διεκήρυξε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. 

Αυτή ήταν η απαρχή μίας μακράς διαδικασίας με όραμα την περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στο εσωτερικό της Ευρώπης. Η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου που, με σεβασμό στην αυτοδιάθεση και αυτονομία των κρατών, προωθεί τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και προοπτικών ανάπτυξης των πολιτών. Χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Δυστυχώς, τα γεγονότα των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι η σημασία του οράματος αυτού δεν έχει γίνει κατανοητή από όλα τα κράτη-μέλη ή τουλάχιστον τους επικεφαλής τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στριμωγμένη στον τοίχο ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχεδόν καθημερινά, κάνουν λόγο για χρεωκοπία και σκηνές χάους που θα επακολουθήσουν. 

Οι ήρωες των ελληνικών πολέμων για ελευθερία και ανεξαρτησία απέδειξαν τη λεβεντιά και αντροσύνη τους. Το ερώτημα είναι, τί κάνουμε εμείς σήμερα; 



Η 9η Μαΐου είναι η ημερομηνία ορόσημο για την πρόοδο και την ανάπτυξη που θέλουν οι λαοί όλου του κόσμου. Επιζητούμε ειρήνη και σταθερότητα σε μία εποχή μέγιστης αβεβαιότητας και ανασφάλειας. 

Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, παρά τα δεινά και τις δυσκολίες που προκάλεσε στις περισσότερες οικογένειες, ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενωμένοι, αδελφωμένοι και αλληλέγγυοι. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης στο οποίο πρωτοστατούν η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, το Κέντρο Πρόληψης Όραμα και όλοι οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς, έχει καταφέρει να υψώσει ένα τοίχος προστασίας και αλληλοβοήθειας για πολλούς συμπολίτες μας. Μέσω του προγράμματος της κοινωνικής σύμπραξης που δημιουργήσαμε, πιστεύω ότι η συμβολή μας στην υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. 

Ο δρόμος για μία Ελλάδα ισχυρή και ακηδεμόνευτη ήταν πάντοτε ανηφορικός και δύσκολος. Χρειάζεται να διατηρήσουμε την ελπίδα και αισιοδοξία μας. Η ιστορία του ελληνικού έθνους απέδειξε ότι κανένας αγώνας, καμία θυσία δεν ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Χρειάζεται να παραμείνουμε ενεργοί πολίτες και να αγωνιστούμε παραμένοντας προσηλωμένοι σε αναπτυξιακούς στόχους. Το οφείλουμε στους προγόνους μας που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία και στη νέα γενιά που αξίζει ένα καλύτερο μέλλον».



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *