Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Θρίαμβος των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον στις βρετανικές εκλογές

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον οδεύει προς το να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη και να παραμείνει στην εξουσία για άλλα πέντε χρόνια, ωστόσο δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο Ουεστμίνστερ, σύμφωνα με το Exit Poll, που μεταδόθηκε από μεγάλα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες.

Η δημοσκόπηση εξόδου, (σε δείγμα 22.000 εκλογέων), που διενεργήθηκε από τα μεγάλα δίκτυα από κοινού δίνει στους Τόρις 316 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων και στο Εργατικό Κόμμα, την αξιωματική αντιπολίτευση, 239. Εάν το αποτέλεσμα επαληθευτεί, θα πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιδόσεις των Εργατικών στην ιστορία τους.


Ο Μάικλ Γκόουβ, στέλεχος των Συντηρητικών, είπε στο BBC ότι εάν το έξιτ πολ αποδειχθεί σωστό, “οι Συντηρητικοί κέρδισαν καθαρά αυτές τις εκλογές”.


Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα σημαίνει ότι πιθανόν θα διεξαχθεί στη Βρετανία ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την παραμονή, ή μη, της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και ότι οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν κατά έως και 12 δισεκατομμύρια λίρες ως το 2018-’19 για να μηδενιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (5% του ΑΕΠ) στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας σημείωσε αλματώδη άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης εξόδου. Η λίρα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 2 σεντς στο 1,5430 έναντι του δολαρίου κατά τις πρώτες συναλλαγές στην Αυστραλασία, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την 30ή Απριλίου.

Τα έξιτ πολ στη Βρετανία θεωρούνται γενικά αξιόπιστα, αλλά αυτή τη φορά ο μεγάλος αριθμός των κομμάτων που συμμετείχε στις εκλογές αυξάνει τις πιθανότητες σφάλματος. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Η δημοσκόπηση εξόδου υποδεικνύει ότι ο Κάμερον θα έχει πολλές επιλογές για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησής του, με την υποστήριξη των σημερινών του εταίρων, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (10 έδρες), των πιστών στο στέμμα Βορειοϊρλανδών, ή και των δύο πολιτικών δυνάμεων αυτών. Θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.


Το SNP κέρδισε κατά κράτος τους Εργατικούς

Η δημοσκόπηση εξόδου έδειξε επιπλέον ότι το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κερδίζει τις 58 από τις 59 έδρες οι οποίες κρίνονταν στη Σκοτία, ουσιαστικά σβήνοντας από τον πολιτικό χάρτη της περιοχής τους Εργατικούς, παρότι η Σκοτία αποτελούσε ιστορικά ένα από τα προπύργιά τους. Επικριτές του SNP διατείνονται πως το κόμμα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την διαφαινόμενη εμφατική νίκη του για να διεκδικήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, παρότι ηττήθηκε στην περυσινή διαδικασία.

Η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη επιφύλαξη το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης εξόδου. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν το τελικό αποτέλεσμα είναι κατά τι υποδεέστερο για το κόμμα της, θα πρόκειται για την καλύτερη επίδοση του SNP σε μια εθνική εκλογική αναμέτρηση με τεράστια διαφορά από την επόμενη.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση των Συντηρητικών τα τελευταία πέντε χρόνια, τίθεται αντιμέτωπο με ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πλήξει προσωπικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο αξιώνει την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και εμφάνιζε τεράστια άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, οδεύει προς το να καταλάβει μόλις δύο έδρες, σύμφωνα με το έξιτ πολ.

Μια χωριστή έρευνα, μεταξύ των Βρετανών που είχαν ήδη ψηφίσει, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov, κατέδειξε ένα πολύ πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα, με τους Συντηρητικούς να καταλαμβάνουν 284 έδρες, τους Εργατικούς 263, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 31 και τους Σκοτσέζους Εθνικιστές 48.

Ως και χθες ακόμη, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τους Τόρις και τους Εργατικούς να είναι ισόπαλοι.

Εάν η δημοσκόπηση εξόδου είναι ακριβής, η παραμονή του Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών, η οποία αμφισβητείτο μέχρι σήμερα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Αν επαληθευτεί αυτό το αποτέλεσμα, θα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Αντιθέτως, θα πρόκειται για μια συντριπτική ήττα για τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος πιθανότατα θα δεχθεί πολύ ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί.


news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *