Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Γιάννης Σηφάκης: Σύσκεψη φορέων της Πέλλας στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε συμπύρηνα ροδάκινα, αχλάδια, πρώιμα κεράσια και άλλες καλλιέργειες

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιουνίου στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη στα πλαίσια της απόφασης των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών να συναντηθούν με την διοίκηση του ΕΛΓΑ και εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που λήφθηκε μετά την επίσκεψη τους στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Βέροια την προηγούμενη βδομάδα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Στουπής, ο αντιπρόεδρος κ. Αθ. Ζανιάς, η προϊσταμένη ασφάλισης Κα Σουλίου εκ μέρους του ΕΛΓΑ και ο κ. Αλέξης Μπακούρος σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εκ μέρους του Υπουργού κ. Βαγγ.Αποστόλου. Εκτός από τον κ. Γιάννη Σηφάκη συμμετείχαν ακόμη οι βουλευτές Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης και Φρόσω Καρασαρλίδου και η βουλευτής Πέλλας κα Θ. Τζάκρη.

Από μέρους των αγροτών συμμετείχαν αγροτικοί σύλλογοι της Πέλλας και της Ημαθίας καθώς και εκπρόσωποι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος και η προϊσταμένη ασφάλισης του ΕΛΓΑ ανάλυσαν τα πορίσματα της δευτεροβάθμιας επιτροπής γεωπόνων που επισκέφτηκαν την περιοχή από 25-27 Μαΐου μετά την πρώτη παράσταση των αγροτικών συλλόγων στον ΕΛΓΑ. Το πόρισμα των υπηρεσιών είναι αρνητικό όσον αφορά το αίτιο των μεγάλων ζημιών, η επιστημονική τους θέση είναι ότι δεν είναι το αίτιο ο παγετός. 

Από μέρους των αγροτών και των παρισταμένων βουλευτών εκφράστηκε η θέση ότι ο αγροτικός κόσμος Πέλλας και Ημαθίας έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά και ζητείται να γίνει το καλύτερο δυνατόν στα πλαίσια του κανονισμού για να αποζημιωθούν οι αγρότες. Παρουσιάστηκε μελέτη επιστήμονα από το ΑΠΘ που αμφισβητεί την επιστημονική άποψη του ΕΛΓΑ για τα αίτια της καταστροφής. 

Αποφασίστηκε η σύγκληση επιστημονικής επιτροπής για να εξετάσει την προταθείσα μελέτη και να καταλήξει με επιστημονικά κριτήρια στο τελικό πόρισμα , η επιτροπή θα συνεδριάσει άμεσα.

Ακόμη αποφασίστηκε να δηλώνονται οι ζημιές για τα δέντρα που ξεραίνονται λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ζημιές που, δυστυχώς, θα μεγιστοποιηθούν το επόμενο δίστημα.

Από μέρους του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη τέθηκε η ανάγκη δημόσιας διαβούλευσης με κυρίαρχη την συμμετοχή των αγροτών για να αποφασίσουν ποιες είναι οι ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες των δύο νομών που πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να διεκδικηθεί η τροποποίηση του κανονισμού το συντομότερο δυνατόν. Στην συνέχεια να γίνουν οι αναλογιστικές μελέτες για να προκύψει το ασφάλιστρο που πρέπει να πληρώνεται για να είναι ο αγρότης καλυμμένος και να μην βρίσκεται σχεδόν κάθε χρόνο στην πολύ δύσκολη θέση να παρακαλάει για το δίκιο του. Κατήγγειλε τις προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν τον συγκεκριμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ και τους εκπροσώπους τους που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για το γεγονός της μη αποζημίωσης των αγροτών ξεχνώντας ότι οι ίδιοι είναι που τον ψήφισαν ή δεν τον άλλαξαν. 

Ζήτησε από την διοίκηση του ΕΛΓΑ μέτρα που να μειώνουν και εν τέλει να αποκόψουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τον ομφάλιο λώρο των πελατειακών σχέσεων του αγρότη με τους βουλευτές, τα Κόμματα κλπ όσον αφορά τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Διαφάνεια και ενημέρωση του αγρότη.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε ότι ετοιμάζεται το μηχανογραφικό σύστημα με τρόπο που να μπορεί ο αγρότης να παρακολουθεί μέσω υπολογιστή και ΙΝΤΕΡΝΕΤ την πορεία του αιτήματος του. Ακόμη κάθε 15 μέρες θα ενημερώνει τους βουλευτές για τα βασικά ζητήματα που ενδιαφέρουν τους αγρότες και σε τακτά χρονικά διαστήματα θα εκδίδει δελτία τύπου για τις ημερομηνίες πληρωμής των αποζημιώσεων, την πορεία των προγραμμάτων κλπ.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *