Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Νέες αλλαγές στα capital controls για πολίτες, επιχειρήσεις και φοιτητές

Περαιτέρω χαλάρωση στον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους τα Νέα,
θα αφορά σε επιχειρήσεις, φοιτητές στρατευμένους αλλά και πολίτες.

Σύμφωνα με τη νέα δρομολογούμενη χαλάρωση στα capital controls. τα τραπεζικά υποκαταστήματα και όχι τα κεντρικά της εκάστοτε τράπεζας θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα επιχειρήσεων για εισαγωγές αξίας που δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η έγκριση γινόταν από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς φοιτητές και στρατευμένοι, οι οποίοι θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα, το ανώτατο ποσό που θα μπορεί να εγκρίνει μία τράπεζα για αιτήματα επιχειρήσεων θα ανέλθει από τα επτά στα δεκατέσσερα εκατ. ευρώ. για πληρωμές στο εξωτερικό ενόψει των αυξημένων αναγκών για εισαγωγές το προσεχές φθινόπωρο. Μάλιστα, το εν λόγω ποσό θα μπορεί να αθροίζεται σε εβδομαδιαία βάση ανά τράπεζα. Σχετική πρόβλεψη θα υπάρχει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί.

Πέραν τούτων, αναφορικά με τους απλούς πολίτες και τους καταθέτες, θα προβλέπεται ότι όσοι καταθέτουν χρήματα στις τράπεζες σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως, θα μπορούν να τα σηκώνουν ανά πάσα στιγμή, χωρίς τους περιορισμούς των 420 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να δώσει κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων από τα «σεντούκια» στις τράπεζες, ώστε να επισπευσθεί η ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τέλος, από τα capital controls θα εξαιρούνται οι προθεσμιακοί λογαριασμοί υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα διοχετευθούν σε αγορά ακινήτου. Πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης θα προβλέπεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης με ανώτατο όριο τα 1800-2000 ευρώ το μήνα αρκεί ο δικαιούχος να μην έχει επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *