Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Έλληνας γεννήθηκα, Έλληνας θα πεθάνω... Συγκλονιστικό απόσπασμα βιογραφίας και αφήγησης κατοίκου Μηλιάς

ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ
(απο το βιβλιο ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΤΟΥ ΑΛ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ)


Το 1911 γεννηθηκε στο Θεοδωρακι απο τους γονεις Αλαμάινα και Μαρια το 3ο τους παιδι ο Γεωργιος Παπαντωνιου(ΓΚΙΟΚΟΥΤ).Τα παιδικα του χρονια ηταν ανεμελα και παρολο του οτι ο πατερας του ο Αλαμάινας δεν ηξερε ουτε μια ελληνικη λεξη ,ειχε ομως συνειδηση της ελληνικοτητας του.Αργοτερα το 1941...

...μια Γερμανικη διμοιρια συνοδευομενη απο Βουλγαρους και Ελληνες εξαρχικους εφτασαν στο Θεοδωρακι.Σημαναι συναγερμος και ζητηθηκε ολοι οι κατοικοι του χωριου να συγκεντρωθουν στη πλατεια.Εκει κατεθεσαν το λιγο οπλισμο που ειχαν στα σπιτια τους,ακομα και μικρα μαχαιρια.Κατω απο την επιβλεψη των Γερμανων οι Βουλγαροι και οι Βουλγαριζοντες προσπαθησαν να διασπασουν το φρονημα των κατοικων.Ανακοινωνουν οτι οσοι κατοικοι επιθυμουν να λαβουν την λεγομενη τοτε ΛΙΤΣΝΑ ΚΑΡΤΑ θα μπορουσαν να μετεχουν στην δωρεαν τροφοδοσεια.Αυτοι ομως θα επρεπε να σηκωσουν το χερι και να δηλωσουν οτι επιθυμουν να πολυτογραφηθουν ως Βουλγαροι πολιτες.Τοτε σχεδον το συνολο των κατοικων δεχτηκε να παρει τη ΛΙΤΣΝΑ ΚΑΡΤΑ.

Μονο τεσσερις οικογενειες επεμεναν να αυτοπροσδιοριζονται σαν Ελληνες.Ετσι οταν οι Γερμανοι ζητησαν να σηκωσουν το χερι ψηλα οσοι επιθυμουν να ονομαζονται Ελληνες τοτε ο Γεωργιος Παπαντωνιου σηκωσε αντι το ενα χερι,τα δυο.Αυτο οι Βουλγαροι το θεωρησαν σαν προσβολη και ρωτοντας τον γιατι το εκανε αυτο απαντησε οτι εγω ειμαι Ελληνας αλλα και ο αδελφος μου ο Δημητρης που αυτη τη στιγμη ειναι στο χωραφι ειναι Ελληνας.

Τοτε ενας απο τους κουκουλοφορους συνεργατης των Γερμανων τον αρπαξε απο το γιακα και τον εριξε κατω στη γη.Αρχισε να τον χτυπα με το οπλο του με τα χερια και με κλοτσιες και τον οδηγησε στο καραγατσι της πλατειας. Αιμοφυρτος αλλα και ακλονιτος στη πιστη του,του ζητηθηκε για μια ακομη φορα να αλλαξει γνωμη και να δεχθει τη ΚΑΡΤΑ.Αυτος ομως συγκεντρωνοντας οσες δυναμεις του ειχαν απομεινει σηκωθηκε ορθιος και βρωντοφωναξε:ΕΓΩ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ.Τοτε ο κουκουλοφορος αφου τον εδεσε με ενα σχοινι τον κρεμασε αναποδα στο καραγατσι.Οι βασανισμοι ηταν ατελειωτοι μεχρι τις λιποθυμιες του.Τοτε με παρεμβαση των Γερμανων σταματησε ο βασανισμος του και εγκατελειψαν το χωριο.Αργοτερα ο αδελφος του ο Δημητριοος τον φορτωσε σε ενα αλογο και τον μετεφερε στο νοσοκομειο της Εδεσσας οπου νοσηλευτηκε για 6 περιπου μηνες.

Τα υπολοιπα χρονια της ζωης του τα εζησε βοσκοντας προβατα σε διαφορους κεχαγιαδες της περιοχης.Το αγαπημενο οτυ χομπυ ηταν να διαβαζει βιβλια της παγκοσμιας λογοτεχνιας.Αγαπημενοι του συγγραφεις ηταν ο Σεξπυρ,ο Ζουλα και ο Ντοστογευσκη.Αργοτερα το 1968 μια ωραια πεμπτη βρεθηκε στο παζαρι της Αριδαιας.Εκει τον πλησιασαν δυο χωροφυλακες και τον οδηγησαν στο τμημα.Ο διοικητης του τμηματος του αποκαλυψε το ονομα του κουκουλοφωρου που τον ειχε βασανισει το 1941 και του ανεφεραν πως ακομα και αν τοπν δολοφονουσε η χωροφυλακη ηταν διατεθημενη να βοηθησει στην συγκαλειψη του γεγονοτος.Αυτος ομως προβαλοντας για μια ακομα φορα την μεγαλοψυχια του δηλωσε οτι δεν αισθανεται κανενα μισος για εκεινον και οτι ποτε δεν τον διακατειχε πνευμα εκδικησεως.

Το 1985 αρνηθηκε να κανει αιτηση συνταξιοδοτησης του προγραμματος(αποκατασταση εθνικης αντιστασεως)λεγοντας πως δεν τον ενδιεφεραν ποτε τα χρηματα και πως οτι εκανε,το εκανε μονο για το καλο της Ελλαδος.Δεν τιμηθηκε ποτε απο κανεναν και πεθανε παμφτωχος στις πεντε Δεκεμβριου του 2004.

Οσοι ζησανε μαζι του εχουν να πουν τα καλυτερα λογια για την εργατικοτητα,το ηθος,την εντιμοτητα και μεγαλο θαυμασμο για την διαρκη του και μεγαλη μορφωση.

Η βιογραφια αυτη ειναι αυτολεξη απο τον φιλο του ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΛΔΕΡΜΙΤΖΗ κατοικο Μηλιας


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ialmopia ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *