Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Πόσα γλιτώνουν όσοι κλείνουν τα μπλοκάκια τους

Παραμένει και το 2017 αυξημένη η προσέλευση στα τμήματα Μητρώου των εφοριών όλης της χώρας, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι προσέρχονται για να υποβάλουν εμπρόθεσμα έως τις 30 Ιανουαρίου δηλώσεις διακοπής εργασιών και να κλείσουν έτσι τα μπλοκάκια τους (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών), αποφεύγοντας την επιβάρυνσή τους με πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές.

Και οι επιβαρύνσεις αυτές μόνον αμελητέες δεν είναι. Με το νέο ασφαλιστικό ακόμη και κάποιος που διαθέτει μπλοκάκι, αλλά έχει μηδενικό εισόδημα από τη δραστηριότητα που συνδέεται με αυτό, υποχρεούται να πληρώσει ασφαλιστική εισφορά 168 ευρώ μηνιαίως! Αυτό από μόνο του συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση 2.016 ευρώ ετησίως, στην οποία εάν προστεθεί το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στα 2.666 ευρώ ! Έτσι, με το που θα κλείσει το μπλοκάκι ξέρει αυτομάτως πως έχει γλυτώσει από επιβαρύνσεις τουλάχιστον 2.666 ευρώ !

Το παραπάνω ποσό δεν λαμβάνει υπόψη το φόρο εισοδήματος που καλείται από την 1η Ιανουαρίου 2017 να πληρώσει ο φορολογούμενος με μπλοκάκι, καθώς πλέον το εισόδημα από Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αθροίζεται με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών. Έτσι, ο φόρος με βάση την ενιαία φορολογική κλίμακα κλιμακώνεται από 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, μέχρι και 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ για το συνολικό εισόδημα, που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σχηματικά αυτό σημαίνει ότι για μηνιαία μικτή αμοιβή 1.000 ευρώ στον φορολογούμενο που πληρώνεται με μπλοκάκι θα μένουν καθαρά 570 ευρώ, ενώ τα 430 θα πηγαίνουν για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Όσο αυξάνονται τα εισοδήματα και οι πηγές προελεύσεως τους, αυξάνονται και οι επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα μισθωτός με ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 20.000 ευρώ που διαθέτει και μπλοκάκι από το οποίο έχει ετήσιο καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ θα κληθεί εφέτος να πληρώσει ασφαλιστική εισφορά (26,95%), φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 9.521 ευρώ, όταν πέρυσι κατέβαλε 5.970 ευρώ!
Πως κλείνει το μπλοκάκι

Η δήλωση διακοπής δραστηριοτήτων θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια εφορίας εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων. Αυτό απλά σημαίνει ότι όσοι διέκοψαν τις εργασίες τους στις 31 Δεκεμβρίου 2016 έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 για να κλείσουν τα βιβλία τους χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο. Εάν ωστόσο η δήλωση τους υποβληθεί μετά την πάροδο των 30 ημερών, ήτοι μετά τις 30/1, θα θεωρείται εκπρόθεσμη και ο φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 100 ευρώ.

Η διαδικασία της διακοπής δραστηριότητας είναι σχετικά απλή και μπορεί να τελειώσει ακόμη και με μια επίσκεψη στην εφορία αν ο φορολογούμενος δεν έχει φορολογικές εκκρεμότητες.

Ο φορολογούμενος με την αστυνομική του ταυτότητα ή εξουσιοδοτημένο άτομο με εξουσιοδότηση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής του, προσέρχεται στην υπηρεσία Μητρώου της εφορίας. Εκεί συμπληρώνει αρχικά το έντυπο Μ4 που αφορά στην διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτό αναγράφονται προσωπικά στοιχεία του φορολογουμένου και η αιτία της διακοπής (μπορείτε να αναγράψετε απλά «παύση εργασιών»).

Εν συνεχεία το τμήμα Μητρώου στο οποίο κατατίθεται το έντυπο Μ4, ελέγχει τα στοιχεία και δίδει στον φορολογούμενο ένα έντυπο με το οποίο εκείνος περνά διαδοχικά από τα άλλα τμήματα της Εφορίας (ΦΠΑ, Εισόδημα, ΚΦΑΣ κ.α..) για να μαζέψει τις απαραίτητες υπογραφές. Μετά από τη συλλογή των υπογραφών ο φορολογούμενος επιστρέφει στο τμήμα Μητρώου, όπου γίνεται η διακοπή των εργασιών και λαμβάνει τη σχετική Βεβαίωση Διακοπής.

Αν από την «περιήγηση» στα τμήματα της εφορίας προκύψει πως ο φορολογούμενος χρωστά φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, δεν έχει σωστά ενημερωμένο βιβλίων εσόδων εξόδων, δεν έχει κάνει όλες τις περιοδικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών και έχει λάθη ή παραλείψεις στις εκδοθείσες αποδείξεις τότε του ζητείται να διευθετήσει πρώτα τις σχετικές υποχρεώσεις, πληρώνοντας φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις και εν συνεχεία εξασφαλίζει τις υπογραφές που του επιτρέπουν να λάβει τη Βεβαίωση Διακοπής.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *