Κυριακή 9 Απριλίου 2017

"Χριστο-φοροι στην καρδιά με ελπίδα αναστάσεως" - της Δέσποινας Τσουλφαΐδου

"Χριστο-φοροι στην καρδιά με ελπίδα αναστάσεως" - της Δέσποινας Τσουλφαΐδου για το ialmopia.gr


Σε λίγες μέρες ο Χριστός θα κουβαλήσει τον σταυρό του μαρτυρίου του.Και περίπου δυο χιλιάδες χρόνια μετά υπάρχουν βαπτισμένοι χριστιανοί που δεν καταδέχονται ή το θεωρούν υποτιμητικό να κάνουν το πιο απλό πράγμα,τον σταυρό τους.Την κίνηση δηλαδή του δεξιού χεριού με τα τρία ενωμένα δάχτυλα,πάνω στο σώμα τους.Που με την απλή αυτή ενέργεια,αν υπάρχει πίστη φυσικά,προασπίζουμε όλο το σώμα μας από κάθε βλαβερό εξωτερικό κι εσωτερικό παράγοντα,δοξολογούμε,ευχαριστούμε και αιτούμε την χάρη του Θεού.

Παλαιότερα όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μορφωθούν και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι,σε κάθε έγγραφο που απαιτούσε υπογραφή,επειδή δεν ήξεραν ούτε το όνομά τους να γράφουν,έβαζαν αντί αυτού τον σταυρό.Όχι έναν αφηρημένο κύκλο,όχι ένα απλό χι,ούτε οτιδήποτε άλλο,παρά μονάχα τον σταυρό.Αυτό το σύμβολο δηλαδή επέλεγαν,ίσως ακόμα και σήμερα μερικοί ηπερήλικοι,για να αντιπροσωπεύσει τον εαυτό τους,το σώμα τους,το όνομά τους,την προσωπικότητά τους.Αυτό το σύμβολο να βρίσκεται κάτω και από την φωτογραφία τους.Ισοδυναμούσε ο σταυρός με όλη τους την ύπαρξη και ήταν αβίαστα η πιο βροντερή δήλωση της πίστης τους.

Τώρα πλέον στον βωμό της παγκοσμιοποίησης θυσιάζουμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό όλα τα πιστεύω μας,είτε από αδιαφορία,είτε από τον φόβο ότι θα χαρακτηριστούμε οπισθοδρομικοί.Στοχεύουν να καταργήσουμε την προσευχή,να κατεβάσουμε τις εικόνες,να μην υπάρχει χριστιανική διδαχή,να αδειάσουν τις εκκλησίες,να σταματήσουμεμε γενικά να αναπνέουμε την ορθόδοξη πίστη μας. Σίγουρα αυτά που νιώθει,πιστεύει και σκέφτεται ο καθένας δεν μπορουν ν'αλλάξουν ή να σταματήσουν επειδή το επιβάλλουν τα σημεία των καιρών,αλλά όταν ζεις στην χώρα σου την πατρογονική θέλεις να έχεις την ελευθερία,το δικαίωμα και την άνεση ν'αποδίδεις την τιμή που επιθυμείς στα θεία πιστεύω σου.

Δεν συνεπάγεται αυτό με διαίρεση και διχόνοια με όσους δε νιώθουν το ίδιο.Και ούτε είναι απαραίτητο να γίνουμε αρνητές της προόδου,της επιστήμης,της τεχνολογίας,των γραμμάτων και των τεχνών.Απλώς να είμαστε χριστοφόροι στην καρδιά και με αυτή την χάρη κι ευλογία να τα συνδυάζουμε όλα με της ελπίδα της προσωπικής ανάστασης και της γενικής αναμόρφωσης.

Ο σκοταδισμός υπήρξε κάποτε εξαιτίας της στενομυαλιάς και της πονηριάς κάποιων πορωμένων,που παρερμήνευαν τον θείο λόγο με βάση την σκουριά που είχαν μέσα τους.Κι επίσης εξαιτίας τους αναπτύχθηκε ο δεισιδαιμονισμός και η θρησκοληψία.Άλλο όμως θρησκοληψία κι άλλο θρησκευτικότητα.Πολλοί,εσκεμμένα δεν διαχωρίζουν αυτές τις έννοιες και χρησιμοποιώντας το αυτό σαν όπλο καταφέρονται εναντίον των γνήσιων πιστών,και μάλιστα παγιώνουν και θέσεις πάνω σ'αυτό.

Η έμπνευση και η χάρη για κάθε ανθρώπινο δημιούργημα κι επίτευγμα αντλείται από κάπου.Κι αυτή η χάρη για κάθε χριστιανό είναι η χάρη του πάνσοφου Θεού.

Το να διαχωρίζουμε λοιπόν την θέση μας από τους αλλόθρησκους που ζουν κι εργάζοναι εδώ ή με όσους δηλώνουν άθεοι δεν σημαίνει ταυτόχρονα μίσος,έχθρα,ρατσισμό ή διχοτόμηση.Δεν γίνεται όμως εμείς να σβήσουμε ή ν'αφομοιωθούμε χάριν της δήθεν προοδευτικότητας,από την στιγμή που το χώμα που πατάμε κι ο αέρας που αναπνέουμε είναι ορθόδοξος ελληνικός.

Το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας είναι όχι μόνο πολιτικό και πολιτιστικό κατόρθωμα του ανθρώπου,αλλά και θεία παραχώρηση.Λέγεται ''ελευθερία βούλησης'' και είναι ο βασικός λόγος του Κυρίου. Το να είναι η καρδιά του ανθρώπου χριστοφόρος,είναι ευλογία και υπερηφάνεια.Ο καθένας σηκώνει έναν δικό του ξεχωριστό σταυρό και αυτό και μόνο πρέπει να μας δένει όλους μεταξύ μας.Ο ανθρώπινος πόνος και καημός είναι κοινός σε όλους.Να αγαπάμε τον πλησίον επιθυμεί κι ο Θεός στον λόγο του Ευαγγελίου του.

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι άγιες ημέρες,μέρες υπενθύμισης της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης μας.Είναι όλος ο χρόνος που κυλάει στο ενδιάμεσο που επιθυμεί ο Θεός να υπερασπιζόμαστε με πάθος,επιμονή,σθένος,περηφάνεια και καλή πάντα προαίρεση την αγάπη μας προς Αυτόν,φανερόνοντάς την με λόγια και με πράξεις.Όσο λίγοι κι εκλεκτοί κι αν έχουν απομείνει,ευαρεστείται με αυτή την φλόγα που δεν σβήνει.

Γονατίζουμε και προσκυνούμε μόνο τον Χριστό,την Παναγία και τους Αγίους μας και κανέναν άλλον επίπλαστο αναμορφωτή.Την αναμόρφωση την έχουμε μέσα μας και λέγεται Θεία Χάρη!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *