Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Εκλογές Γαλλία 2017: Λεπέν ή Μακρόν; Αντίστροφη μέτρηση για το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας

Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls
- Περισσότεροι από 6 στους 10 Γάλλους έχουν ψηφίσει - Στις 21:00 ώρα Ελλάδος τα πρώτα αποτελέσματα

Ιστορικό χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται την Κυριακή (07/05/2017) στη Γαλλία, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 47 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται ενώπιον της κάλπης, για να απαντήσουν στο «δίλημμα» που οδηγεί στην εκλογή του νέου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας: Να ψηφίσουν τον κεντρώο και φιλοευρωπαίο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls

lepen macron
Άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα πρώτα exit polls στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των λεγόμενων γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (DOM - TOM).

Με βάση τα exit polls που ήδη δημοσιεύουν τα βελγικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η επικράτηση του κεντρώου υποψηφίου είναι σαφέστατη.
Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν χθες Σάββατο και τα βελγικά ΜΜΕ, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία.
Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, οπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά.
Σε ό,τι αφορά τα DOM - TOM, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον Άγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.
Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πάνω απο ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα. Στην Ευρώπη ψηφίζουν σήμερα Κυριακή, οι περισσότεροι δε εξ αυτών στο Λονδίνο, όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περιπου 70.000 Γάλλοι πολίτες.

Πώς διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής μέχρι στιγμής

kalpes gallia
Σύμφωνα με tweet που ανάρτησε το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, στις 17:00 ώρα Γαλλίας (18:00 ώρα Ελλάδας) το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στι εκλογές διαμορφώνεται στο 65,30%.

Γιατί η ψηφοφορία είναι σημαντική

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές και διπλωματικές δυνάμεις στον κόσμο.

Εάν νικήτρια των προεδρικών εκλογών αναδειχθεί η Μαρίν Λεπέν, η οποία τάσσεται κατά της ΕΕ, το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να κλονίσει ακόμη περισσότερο τη μεταπολεμική τάξη της Δύσης, η οποία ήδη έχει χτυπηθεί από το πρόσφατο δημοψήφισμα της Βρετανίας και την απόφαση της να εγκαταλείψει την ΕΕ, (Brexit). Με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά τις εξελίξεις όσο αφορά το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από πολλές απόψεις, οι πολιτικές τάσεις στη Γαλλία προσομοιάζουν σε αυτές που παρατηρούνται σε ολόκληρη την ήπειρο της Ευρώπης, αν όχι σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο: στην αυξανόμενη δύναμη των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών τάσεων και στην αποδυνάμωση των μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Όμως, το γαλλικό πολιτειακό σύστημα είναι διαφορετικό από το μεγαλύτερο μέρος των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, όπως άλλωστε και τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους Γάλλους.

france elections

Πώς θα διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 46,87 εκατομμύρια ψηφοφόροι, συμπεριλαμβανομένου 1,3 εκατομμυρίου που ζει εκτός της μητροπολιτικής Γαλλίας.
Σήμερα Κυριακή τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος), μία ώρα περισσότερη από τις εκλογές του 2012. Στο Παρίσι και ορισμένες άλλες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος). Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν οι Γαλλικές Αντίλλες, η Γουιάνα, το Σεν Πιερ ε Μικελόν και η Γαλλική Πολυνησία, όπου η ψηφοφορία διεξήχθη το Σάββατο 6 Μαΐου.

Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα;

Όπως κάνουν τις τελευταίες δεκαετίες, οι Γάλλοι θα ανοίξουν τις τηλεοράσεις τους στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής (21.00 ώρα Ελλάδας) για να δουν το πρόσωπο του νέου προέδρου τους.
Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, πλην των ποσοστών συμμετοχής, πριν κλείσουν οι κάλπες.
Η παράταση της ψηφοφορίας κατά μία ώρα στις μεγάλες πόλεις δυσχεραίνει το έργο των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που θα έχουν έτσι λιγότερο χρόνο για να επεξεργασθούν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της καταμέτρησης. Οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς με βάση τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.

 
 
 
www.newsbomb.gr
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *