Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Αφιέρωμα: Σαρακηνοί - Κάτω Κορυφή Αλμωπίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι Σαρακηνοί είναι ορεινός οικισμός του Noμού Πέλλας στα δυτικά του Δήμου Αλμωπίας. Παλαιότερα το χωριό ονομάζονταν Σαρακίνοβο και ακόμα παλαιότερα Σαρακίνα. Βρίσκεται στις πλαγιές του Βόρα (Καϊμακτσαλάν), σε απόσταση μόλις 18 χμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Οι Σαρακηνοί χτισμένοι σε υψόμετρο 570 μ. αριθμούν σήμερα 400 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, παράγοντας κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, κ.α.





Οι Σαρακηνιώτες (ή Σαρακινιώτες) συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 προσφέροντας πολλούς αγωνιστές στον αγώνα, με πιο σημαντικό, τον οπλαρχηγό, τον Αγγελή Γάτσο που περιγράφεται ως ένας ψηλός, δασύτριχος, ατρόμητος στις μάχες που έγινε γνωστός για τη βροντώδη του ιαχή στις μάχες. Οι Τούρκοι έστειλαν τη γυναίκα του στη Γιάφα της Ιερουσαλήμ, αιχμαλώτισαν τον γιο του και σκότωσαν τον αδερφό του.
Είχε ενεργή συμμετοχή στην επανάσταση της Μακεδονίας και στους απελευθερωτικούς αγώνες σε όλη την Ελλάδα και πέθανε όπως οι περισσότεροι ήρωες του αγώνα, φτωχός και παραμελημένος από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Δίπλα στο χωριό υπάρχει και ο οικισμός Κάτω Κορυφή με κατοίκους που ασχολούνται με κεράσια και κτηνοτροφία.


 
Η Κορυφή (υψόμετρο 840 μ.) έχει σήμερα 126 κατοίκους. Μικρός οικισμός με το χαρακτηριστικό χρώμα των ορεινών οικισμών, θεωρείται σήμερα το "μπαλκόνι" της Αλμωπίας.

Η πυκνή βλάστηση, τα χρώματα και αρώματα από τον ορεινό όγκο που περιβάλλει τα δύο χωριά, καθώς και τα μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που παράγουν (κεράσια, μήλα, πατάτες) αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικισμών και ανάσα ζωής για τους επισκέπτες. Τα κεράσια και τα μήλα των Σαρακηνών και της Κορυφής θεωρούνται ποιοτικά τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα.

πηγή : wikipedia | pellaiagi.blogspot.gr
fotos:panoramio

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *