Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

UEFA Nations League/Προκριματικά: Η νέα πραγματικότητα

Ιδού το νέο σύστημα των προκριματικών, με αναλυτικές ημερομηνίες, τρόπο σχηματισμού των ομίλων και συμπεράσματα για τον τρόπο διεξαγωγής τους. 
Βασικό, πριν συνεχίσουμε: Πρέπει να ξεκαθαριστεί πως άλλο πράγμα το UEFA Nations League κι άλλο τα προκριματικά. Οι ίδιες ομάδες (55) θα κληρώνονται και θα παίζουν σε δυο τουρνουά.

ΒΑΣΙΚΟ ΦΟΡΜΑΤ UEFA Nations League
Οι 55 ευρωπαϊκές χώρες θα χωριστούν σε 4 πρωταθλήματα (Leagues).
Θα υπάρχουν προβιβασμοί και υποβιβασμοί από το ένα στο άλλο.
Η League Α θα περιλαμβάνει τις πιο ισχυρές βαθμολογικά χώρες και η League D τις πιο ανίσχυρες.
Η Ελλάδα μπαίνει στην League C.
Η κατάταξη στο τέλος κάθε UEFA Nations League θα σχηματίζει το επόμενο, αυτό που θα αφορά την επόμενη διοργάνωση.

ΠΩΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Οι 55 ομάδες που θα συμμετέχουν θα διανέμονται στις Leagues ανάλογα με τη θέση τους στη βαθμολογία της UEFA, όπως αυτή διαμορφώθηκε αμέσως μετά τη λήξη των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, δηλαδή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του 2017. Δεν λαμβάνονται υπόψιν τα αποτελέσματα των play-offs, δηλαδή ούτε οι αγώνες της Ελλάδας με την Κροατία.

Έτσι, οι 12 πρώτες χώρες της βαθμολογίας πάνε στην League A, οι επόμενες 12 στη League B, οι επόμενες 15 στη League C και οι υπόλοιπες 16 στην League D.

ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018: Κλήρωση

6-8 Σεπτεμβρίου 2018: 1η αγωνιστική

9-11 Σεπτεμβρίου 2018: 2η αγωνιστική

11-13 Οκτωβρίου 2018: 3η αγωνιστική

14-16 Οκτωβρίου 2018: 4η αγωνιστική

15-17 Νοεμβρίου 2018: 5η αγωνιστική

18-20 Νοεμβρίου 2018: 6η αγωνιστική

Αρχές Δεκεμβρίου 2018: Κλήρωση τελικών

5-9 Ιουνίου: Τελικοί



2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018: Κλήρωση Προκριματικών

21-26 Μαρτίου 2019: 1η αγωνιστική Προκριματικών

7/8 & 10/11 Ιουνίου 2019: 2η & 3η αγωνιστική Προκριματικών

5-10 Σεπτεμβρίου 2019: 4η & 5η αγωνιστική Προκριματικών

10-15 Οκτωβρίου 2019: 6η & 7η αγωνιστική Προκριματικών

14-19 Νοεμβρίου 2019: 8η, 9η & 10η αγωνιστική Προκριματικών



22 Νοεμβρίου 2019: Κλήρωση play-offs

26-31 Μαρτίου 2020: Play-offs

TΑ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι ομάδες έχουν καταταχθεί, με βάση την πρώτη κλήρωση, για το Euro 2020 και όπως θα μπουν σήμερα στην κληρωτίδα.

Αναλυτικά:

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Πολωνία, Ισλανδία, Κροατία, Ολλανδία

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Τσεχία, Τουρκία

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία

League D: Αζερμπαϊτζάν, πΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Ανδόρα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Αυτό που πρέπει να έχει στο μυαλό του όποιος μελετάει τη διαδικασία είναι ότι το UEFA Nations League αντικαθιστά τα φιλικά των Εθνικών Ομάδων και ΟΧΙ τη διαδικασία των προκριματικών. Τα προκριματικά παραμένουν όπως τα ξέρουμε. Απλώς, πλέον πρώτα διεξάγεται το UEFA Nations League (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος του 2018, δες πάνω το καλεντάρι), στη συνέχεια τα προκριματικά (Μάρτιος-Νοέμβριο του 2019) και τέλος, λίγους μήνες πριν την τελική φάση του EURO, τα play-offs για τις τελευταίες θέσεις

ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ, οι ομάδες χωρίζονται κανονικά σε 10 ομίλους, πέντε εκ των οποίων θα έχουν 5 ομάδες και άλλοι πέντε με 6 ομάδες. Ο 1ος και ο 2ος από κάθε όμιλο θα προκριθεί στα τελικά του EURO 2020, άρα οι 20/24 των ομάδων που θα παίξουν στη διοργάνωση θα βγουν από κει. Οι 4 θέσεις που απομένουν θα βγουν από το UEFA Nations League, που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου: καταργεί τα αδιάφορα φιλικά και δίνει πνοή στη διαδικασία της πρόκρισης στα τελικά του EURO.

Από δω και πέρα είναι που γίνεται περίπλοκο. Επομένως, πάμε προοδευτικά να δούμε πως θα διαμορφώνεται η κατάσταση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας:

Στη League A, οι χώρες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των 3 ομάδων. Οι νικητές των ομίλων «μένουν» στο παιχνίδι. Οι τέσσερις χώρες που θα τερματίσουν τελευταίες στους ομίλους τους θα υποβιβάζονται στη League B.

Στη League B, οι χώρες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των 3 ομάδων. Οι ισάριθμοι νικητές θα προβιβάζονται στη League A (εκεί θα παίξουν στο επόμενο UEFA Nations League) και παράλληλα θα «μένουν» στο παιχνίδι, ενώ οι τέσσερις που θα τερματίζουν τελευταίες θα υποβιβάζονται στη League C.

Στη League C, οι χώρες θα χωρίζονται σε έναν όμιλο των 3 και τρεις ομίλους των 4 ομάδων. Οι τέσσερις νικητές των γκρουπ θα προβιβάζονται στη League Β και παράλληλα θα «μένουν» στο παιχνίδι, ενώ οι τέσσερις που τερματίζουν τελευταίες θα υποβιβάζονται στη League D.

Στη League D, οι χώρες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των 4. Οι ισάριθμοι νικητές θα προβιβάζονται στη League C και παράλληλα θα «μένουν» στο παιχνίδι.

Εδώ πλέον το πράγμα αρχίζει να αφορά τις ομάδες που «μένουν» στο παιχνίδι. Είναι 4 από κάθε όμιλο και θα παίξουν στα play-offs, που επίσης εισάγεται σαν θεσμός από την UEFA κι έπεται τόσο των προκριματικών, όσο και του UEFA Nations League. Συνολικά εκεί θα συμμετέχουν 16 ομάδες και θα διεκδικούν τις 4 εναπομείνασες θέσεις για το EURO 2020. Θα σχηματίζονται 4 γκρουπ από 4 ομάδες, που θα προέρχονται από κάθε League ξεχωριστά. ΑΝ μια ομάδα όμως, που έχει τερματίσει στην πρώτη τετράδα του UEFA Nations League, έχει προκριθεί ήδη μέσω των προκριματικών, τότε αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη. Αν μια League δεν έχει αρκετές ομάδες για να συμπληρώσει 4αδα, θα «ανεβαίνει» μια ομάδα από κατώτερη League για να «γεμίσει» το κενό.

Για παράδειγμα, ας κάνουμε μια υποθετική κλήρωση στη League Α: Γερμανία, Αγγλία, Κροατία, (με νικήτρια τη Γερμανία), Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία (με νικήτρια την Πορτογαλία), Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία (με νικητή το Βέλγιο), Ισπανία, Ισλανδία, Ελβετία (με νικήτρια την Ισπανία).



ΚΑΝΟΝΙΚΑ, η 4αδα της League A θα ήταν αυτή με τις νικήτριες: ΓΕΡΜΑΝΙΑ,

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΙΣΠΑΝΙΑ. Αν όμως η Γερμανία έχει παράλληλα προκριθεί από τη διαδικασία των προκριματικών, τότε αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη ομάδα που ΔΕΝ τερμάτισε πρώτη στον δικό της όμιλο στη League A. Υποθετικά, αυτή θα ήταν η Αγγλία ή η Κροατία ή πχ η Ιταλία, που αντίστοιχα στον δικό της όμιλο δεν βγήκε πρώτη. Αν δεν υπάρχει ομάδα από τη League A που ΔΕΝ έχει προκριθεί μέσω των προκριματικών, ώστε να καλύψει το κενό της, τότε «ανεβαίνει» μια ομάδα από τη League B.

Το UEFA Nations League ολοκληρώνεται στις 20 Νοεμβρίου 2018 (δες πάνω το καλεντάρι). Τα Προκριματικά ξεκινούν αμέσως μετά και ολοκληρώνονται στις 19 Νοεμβρίου 2019. Τα play-offs θα διεξαχθούν στις 26-31 Μαρτίου 2020. ΑΡΑ, μετά και το τέλος των προκριματικών, οι ομάδες θα ξέρουν αν θα τους αρκεί η θέση στα προκριματικά ή αν θα χρειαστούν την ευκαιρία μέσω του UEFA Nations League και των play-offs.



Παραδείγματα ξανά, με βάση την προηγούμενη υποθετική κλήρωση:

1) Η Ισπανία είναι 1η από τη League A, οπότε βρίσκεται στα play-offs σε κάθε περίπτωση. Κρατάει τη θέση της και πάει στα Προκριματικά. Αν εκεί δεν βγει 1η ή 2η στον όμιλό της, τότε θα διεκδικήσει την πρόκριση μέσω των play-offs. Αν βγει 1η ή 2η, τότε αφήνει τη θέση της στα play-offs στον επόμενο.

2) Η Πολωνία δεν κερδίζει την παρουσία της στα play-offs, μέσω του UEFA Nations League. Πάει στα Προκριματικά, αλλά ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ τερματίζει 1η ή 2η, ώστε να προκριθεί. Τότε, θα εύχεται να έχουν προκριθεί πολλές χώρες από τη League A, ώστε να πάρει τη θέση τους στα play-offs.

3) Η Ιταλία δεν κερδίζει την παρουσία της στα play-offs, μέσω του UEFA Nations League. Πάει στα προκριματικά και βγαίνει 1η ή 2η. Τότε προκρίνεται στο EURO και αφήνει τη θέση της στα play-offs στον επόμενο.


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Βασικό κι αδιαμφισβήτητα πιο ενδιαφέρον απ’ όλα για εμάς είναι η κατάσταση της Ελλάδας σε όλη τη διαδικασία. Η Ελλάδα, με βάση τη θέση της στη βαθμολογία της UEFA, βρίσκεται στη League C. Εκεί μπορεί να πέσει είτε σε όμιλο των 3 ή σε όμιλο των 4.

ΑΝ βγει νικήτρια στον όμιλό της τον Νοέμβριο του 2018, τότε έχει θέση στα play-offs του Μαρτίου 2020. Έπειτα, ξεκινάει η διαδικασία των Προκριματικών. Σε περίπτωση που βγει 1η ή 2η στον όμιλό της, τότε προκρίνεται στο EURO. Αν δεν βγει 1η ή 2η, τότε παίζει στα play-offs και διεκδικεί από κει την πρόκριση.

ΑΝ δεν βγει νικήτρια στον όμιλό της στη League C, τότε παίζει τα «ρέστα» της στα Προκριματικά. Αν ούτε εκεί καταφέρει να βγει 1η ή 2η, μένει εκτός διοργάνωσης.

απο το gazzetta.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *