Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Ολοκλήρωση των τριήμερων εκδηλώσεων του 1ου ΕΚ Γιαννιτσών, με τίτλο «Το ΕΠΑΛ Δημιουργεί»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 1ου ΕΚ Γιαννιτσών με τίτλο « ΤΟ ΕΠΑΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ» που πραγματοποιήθηκαν από 7-10 Μαΐου στα Γιαννιτσά και συνδιοργανώθηκαν με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, το Δήμο Πέλλας και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Ήταν ένα τετραήμερο, το οποίο συνέβαλε στο να αναδειχθεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση στην πόλη μας και να παρουσιαστούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές των μαθητών που επιλέγουν τη φοίτηση τους στο ΕΠΑΛ. Τα έργα των μαθητών εκτέθηκαν στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών. Παρουσιάστηκαν κατασκευές και ιδέες που υλοποιήθηκαν στα εργαστηριακά μαθήματα των Τομέων Μηχανολογίας, Γεωπονίας, Οικονομίας και Διοίκησης, Υγείας και Πρόνοιας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών και πολλά από αυτά ήταν πρωτότυπες κατασκευές. Τα έργα των μαθητών μας, δείχνουν πόσο ελκυστικό και αποτελεσματικό μπορεί να γίνει ένα σχολείο όταν συνδυάζει γενικές γνώσεις και επαγγελματικές δεξιότητες. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε :

την κατασκευή αυτόματου ελέγχου συστήματος σκίασης, συνδεσμολογία κυκλώματος συναγερμού, αυτόματο έλεγχο θερμοκρασίας θερμοκηπίου με Arduino, Κύκλωμα συνδεσμολογίας ηλεκτρικού κουδουνιού και αυτόματου διακόπτη κλιμακοστασίου όπως και κατασκευές με προγραμματισμό με Arduino και lego από τον τομέα Ηλεκτρολογίας – Ηλεκτρονικής, 

Την επίδειξη λειτουργίας παιχνιδιών που δημιουργήθηκαν σε γλώσσα java, επίδειξη λειτουργίας ρομποτικής κατασκευής, εφαρμογών για tablet καθώς και επίδειξη 3d printing, από σχετικό εκτυπωτή του τομέα Πληροφορικής 

Την κατασκευή συστήματος ενυδρειοπονίας, στο οποίο εκτρέφονται ψάρια, τα απόβλητα των οποίων χρησιμοποιούνται ως οργανικό λίπασμα για φυτά που καλλιεργούνται σε αδρανές υλικό, φυτικές ανθοσυνθέσεις και παραγωγή φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και τρόφιμα που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο τεχνολογίας τροφίμων, όπως μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά κουταλιού, χυλοπίτες, ελιές κ.α. από τον Τομέα Γεωπονίας.

Την έκθεση εικαστικών έργων των μαθητών του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών

Προβολή εργασιών των μαθητών, λογιστικά και ξενοδοχειακά λογισμικά και πρόγραμμα τυφλού συστήματος δακτυλογράφησης και προσομοίωση ρεσεψιον ξενοδοχείου από τον Τομέα Οικονομίας ΚΑΙ Διοίκησης

Επίδειξη συστήματος τετρακίνησης, αυτόματου κιβώτιου ταχυτήτων, αυτόματου σειριακού κιβώτιου ταχυτήτων, συστήματος compressor, συστήματος turbo κινητήρα, συστήματα ανάφλεξης, αυτόματο σύστημα ψεκασμού, ψυκτικός κύκλος και σύστημα κεντρικής θέρμανσης, και αντικείμενα κατασκευασμένα από εργαλειομηχανές, από τον Τομέα Μηχανολογίας.

Επίδειξη κατασκευών της ειδικότητας Βρεφοκομίας, και παροχή υπηρεσιών υγείας, από μαθητές της ειδικότητας Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων όπως μέτρηση πίεσης, σακχάρου, χοληστερίνης, προσδιορισμό ομάδας αίματος. 

Η έκθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού της πόλης, όπως και των μαθητών των σχολείων που μας επισκέφθηκαν καθώς διαπίστωσαν μια βασική παράμετρο της μάθησης των σχολείων μας: ότι στο επίκεντρο της βρίσκεται η συμμετοχή και η διερεύνηση, η ανακάλυψη και το ενδιαφέρον, η φαντασία, η δημιουργικότητα και το συναίσθημα. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης ο Δήμαρχος της Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο ανάπτυξης των δεξιοτήτων των μαθητών των ΕΠΑΛ και επιβεβαίωσε την υποστήριξη του στην Επαγγελματική Εκπαίδευση η οποία μεταξύ άλλων πιστοποιείται από τον αυξημένο αριθμό θέσεων μαθητείας που παρέχει ο Δήμος στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. 

Η έκθεση πλαισιώθηκε επίσης και με μια εκδήλωση ενημέρωσης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και το Θεσμό της Μαθητείας. Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ζωγράφου Τσαντάκη Μαρία η οποία συνεχάρη τους μαθητές και τους καθηγητές τους και τους διαβεβαίωσε για την πίστη της Περιφέρειας στο έργο που επιτελούν αλλά και την αρωγή της σε ότι χρειαστεί. Ο Διευθυντής της ΔΔΕ Πέλλας κ. Μπαχαράκης Θωμάς επεσήμανε την υστέρηση του ποσοστού των μαθητών που φοιτούν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις επιλογές των μαθητών μετά την αποφοίτηση τους.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών κ. Μπαλούκας Ιωάννης, ο οποίος παρουσίασε τη δομή του Επαγγελματικού Λυκείου, και ειδικότερα του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών και διεξοδικά τις δυνατότητες που έχουν οι απόφοιτοι του. (Απολυτήριο, πτυχίο, μαθητεία, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση)

Ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ κ. Βασιλειάδη Αντώνης τόνισε τις επαγγελματικές ευκαιρίες των αποφοίτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και το υψηλό ποσοστό των μαθητών των ΕΠΑΛ που εισήχθησαν πέρισυ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το οποίο ανέρχεται στο 65% των μαθητών των δυο ημερήσιων ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και εξέφρασε την προσδοκία του για την αύξηση του ποσοστού αυτού. Η Διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ κ. Καρύπη Μαρία παρουσίασε τη φιλοσοφία και τις δράσεις του σχολείου της, τονίζοντας την επιδίωξη της πολύπλευρης ανάπτυξης των μαθητών, όχι μόνο μέσω του αναλυτικού προγράμματος αλλά και μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων, όπως Ευρωπαικά προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης, Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων κ.α.

Την εκδήλωση ενημέρωσης ολοκλήρωσε ο κ. Μπαλόμπας Παναγιώτης, Υπεύθυνος για τη Μαθητεία στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος παρουσίασε διεξοδικά τους στόχους της μαθητείας, τη δομή της, τον τρόπο εφαρμογής της και τα πλεονεκτήματα για τους συμμετέχοντες αποφοίτους των ΕΠΑΛ αλλά και την τοπική κοινωνία. 

Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση των μαθητών που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις Πανελλήνιες του 2017. 

Με τη βεβαιότητα πως η έκθεση παρά τη λήξη της δεν τελειώνει, καθώς οι εμπειρίες που προήρθαν από αυτή παραμένουν ζωντανές καθορίζοντας τη συμπεριφορά μας, καθώς και τη διδακτικής μας πρακτική, μπορούμε να βεβαιώσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία πως η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με νέες ιδέες στο άμεσο μέλλον.

Η Διευθύντρια του 1ου ΕΚ Γιαννιτσών 

Οικονομίδου Κατερίνα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *