Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Γρηγόρης Λαμπράκης, 22 Μαΐου 1963 - 55 χρόνια από τη δολοφονική επίθεση


Με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη,
το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
 ΡΙΜΕΪΚ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Η εκπομπή προβλήθηκε το 2003 με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη και αναφέρεται στη ζωή, στους πολιτικούς και κοινωνικούς του αγώνες, αλλά και στη δολοφονία του, που υπήρξε ορόσημο για τη μετέπειτα πολιτική ζωή.


Ο Μανώλης Γλέζος μιλά για τον Γρηγόρη Λαμπράκη τονίζοντας ότι: «Ήταν ένας μαχητής της ζωής και των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων». Θυμάται τη συμμετοχή τους με την ελληνική αντιπροσωπεία στην μεγάλη πορεία ειρήνης Ολντερμάστον-Λονδίνο τον Απρίλιο του 1963, αλλά και την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Ελλάδα λίγες μέρες μετά (21 Απριλίου), όπου ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αψηφώντας την κυβερνητική απαγόρευση, κατάφερε να διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, μέχρι να τον συλλάβει η αστυνομία. Μιλά επίσης για δολοφονία του, χαρακτηρίζοντας την: «θυσία, που υπήρξε καταλύτης μέσα στο λαϊκό κίνημα». Γίνεται ακόμα αναφορά στο ταξίδι του στην Αγγλία, προκειμένου να μετάσχει σε διαδήλωση για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα, και στη σύγκρουση του με τη Φρειδερίκη. Για το θέμα αυτό προβάλλεται απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη της Μπέτυς Αμπατιέλου στην εκπομπή.
«Δεν ήταν τυχαία ούτε η επιλογή του προσώπου, ούτε ο τρόπος με τον οποίον έγινε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, τ. πρόεδρος της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Λαμπράκηδων. Ο Γιώργος Ρωμαίος, δημοσιογράφος και τ. υπουργός συμπληρώνει: «Ένας από τους λόγους της δολοφονίας Λαμπράκη ήταν ακριβώς το να πλήξουν το κίνημα της ειρήνης και να το πλήξουν στο πρόσωπο που μπορούσε να προσελκύσει νέους οπαδούς και να διευρύνει την επιρροή του κινήματος». Εξηγεί επίσης γιατί το φιλειρηνικό κίνημα ήταν συνώνυμο με την αντιδεξιά δράση. Για τα γεγονότα και το φιλειρηνικό κίνημα εκείνης της εποχής μιλά τέλος ο Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος και γραμματέας της Επιτροπής Μπέρτραντ Ράσελ.
Στην εκπομπή προβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την πορεία Ολντερμάστον-Λονδίνο, από την  1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Ελλάδα, από τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του Γρηγόρη Λαμπράκη, από την κηδεία του, όπως επίσης κι ένα σπάνιο έγχρωμο ντοκουμέντο από τη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής.
Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου
Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *