Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ματωμένα εγκαίνια - Παγκόσμιο σοκ από τους 59 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας

Αντιμέτωπο με διεθνή κατακραυγή βρίσκεται το Ισραήλ μετά το λουτρό αίματος στη Γάζα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 59 μετά τον θάνατο ενός βρέφος, της μόλις οκτώ μηνών Λέιλα αλ Γάντουρ, από εισπνοή δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 2.700.





O Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, ΖαΪντ Ραάντ αλ Χουσεϊν κατήγγειλε τον «σοκαριστικό φονο δεκάδων» ζητώντας «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την εξοργιστική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Νότια Αφρική ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ «μέχρι νεοτέρας» λόγω της βίας με θύματα Παλαιστίνιους. Η Τουρκία, που έκανε λόγο για «γενοκτονία», ανακάλεσε επίσης για διαβουλεύσεις τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών της στο Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον.





Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, και η Ρωσία, επέκριναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έναντι διαδηλωτών» σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ενώ επανέλαβε γι’ άλλη μια φορά την αντίθεσή του στην απόφαση Τραμπ για την αμερικανική πρεσβεία.






ΟΗΕ Οι ΗΠΑ εμπόδισαν ψήφισμα για ανεξάρτητη έρευνα στη Γάζα

Το Κουβέιτ ζήτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση ψηφίσματος που καταδίκαζε τα πυρά ανδρών του ισραηλινών στρατού κατά αμάχων και καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως και οι ΗΠΑ, επέρριψε στη Χαμάς την ευθύνη για τους θανάτους και υπεραμύνθηκε της χρήσης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις λέγοντας ότι «κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά τους».

Ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς από πλευράς του κατήγγειλε μια «σφαγή».

απο το iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *