Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Παρούρηση ή ντροπαλή κύστη - H κοινωνική διαταραχή άγχους που πιθανόν έχεις κι εσύ

Όλοι μας έχουμε αναγκαστεί να χρησιμοποιήσουμε δημόσιες τουαλέτες, ακόμα κι αν δεν το θέλουμε.

Φυσικά, μας είναι πιο δύσκολο από το να χρησιμοποιήσουμε την δική μας.

Ωστόσο, στην ανάγκη, συμβιβαζόμαστε.

Πολλές φορές μας έχει τύχει να είμαστε τουαλέτα και κάποιος να μας πιάσει την κουβέντα! Και τότε κομπλάρουμε και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε.

Αυτό το άγχος και η ντροπή να κάνουμε την ανάγκη μας ενώ είναι και άλλοι στις τουαλέτες δεν είναι κάτι παράλογο αλλά μπορεί να είναι πραγματική φοβία.

Ακόμη και αν δεν το πιστεύεις, αποτελεί μια κοινωνική φοβία που ονομάζεται παρούρηση, γνωστή και ως σύνδρομο της ντροπαλής κύστης.

Πρόκειται για την μη δυνατότητά μας να ουρήσουμε με την παρουσία άλλων στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με το International Paruresis Association, το 22% των ανθρώπων που έχουν αυτό το σύνδρομο, υποφέρουν και από αγχώδη διαταραχή.

Ο CEO, Steven Soifer, αναφέρει ότι είναι κάτι σαν άγχος για την κύστη. Κάποιοι μάλιστα κρατιούνται τόσο πολύ που καταλήγουν στο νοσοκομείο. Ακόμη, είναι πολύ ενοχλητικό για την κοινωνική ζωή.

Αυτή η δυσφορία διακρίνει την παρούρηση από τις άλλες κοινωνικές φοβίες.

Υπάρχουν κάποια περιστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αυτή τη φοβία όπως σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιο τραύμα.

Συνήθως, άνδρες υποφέρουν από παρούρηση λόγω των δημόσιων ουρητηρίων.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Ακόμη, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε κάνει να κατανοήσεις τι ενεργοποιεί αυτή τη διαταραχή και πώς να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου.

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση γύρω από αυτό μεγαλώνει και αντιμετωπίζεται από μικρή ηλικία αποτελεσματικά, όπως αναφέρει το Health.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *