Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Πανελλαδικές εξετάσεις: Χωρίς βαθμό απολυτηρίου στα ΑΕΙ - Όλες οι αλλαγές

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο βαθμός του απολυτηρίου δεν θα προσμετράται τελικά κατά 10% στις συνολικές μονάδες των υποψηφίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Αυτό ήδη έχει δεχτεί πολλές αντιδράσεις, κυρίως από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στην πράξη, ιδίως σε σχολές υψηλής ζήτησης.


Αντίθετα, η ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων φαντάζει πρακτικά εφικτή σε τμήματα εξαιρετικά χαμηλής ζήτησης, όπου ο βαθμός εισαγωγής κινείται κάτω από τις 9.000 μόρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σε ένα σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια παραπλήσιο του ισχύοντος καταλήγει το υπουργείο Παιδείας, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να εγκαταλείπει τις όποιες σκέψεις για ριζοσπαστικές αλλαγές, υπό την ανησυχία των αντιδράσεων και της αναστάτωσης, στην τελική ευθεία μάλιστα προς τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε τέσσερα μαθήματα, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να εξεταστούν σε ένα επιπλέον, για να διεκδικήσουν θέσεις σε σχολές και ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

Παραμένουν εξεταζόμενα μαθήματα τα αρχαία, η ιστορία, η φυσική, η χημεία, η βιολογία, τα μαθηματικά, οι αρχές οικονομικής θεωρίας και η πληροφορική, όμως τα λατινικά θα αντικατασταθούν από την κοινωνιολογία, ενώ η λογοτεχνία θα εξετάζεται μαζί με τα νέα ελληνικά, όπου η εξέταση θα γίνεται σε άγνωστο κείμενο.


Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η τελική μορφή της πρότασης για το εξεταστικό σύστημα των μαθητών Γενικών Λυκείων είναι η εξής:

1. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε 4 μαθήματα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε ένα επιπλέον

2. Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι ίδια με το σημερινό σύστημα

3. Η διδακτέα ύλη της Κοινωνιολογίας θα είναι συρραφή τηςδιδακτέας ύλης που υπάρχει σήμερα για το μάθημα, όπως και το βιβλίο

4. Δεν θα προσμετράται κατά 10% ο βαθμός του απολυτηρίου στις συνολικές μονάδες που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις

5. Η εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα ισχύει, αλλά η πράξη οδηγεί όσους την επιλέξουνσε τμήματα που το 2018 είχαν βάση εισαγωγής κάτω των 9.000 μονάδων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *