Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Γιώργος Γιόρτσος : «Κλεισθένης»…Για τους πολίτες ή τους πολιτικούς;

Το 2019 έτος εκλογών άρα και αποφάσεων αποτελεί κομβικό σημείο εξελίξεων στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με ένα νέο εκλογικό σύστημα βασισμένο στην απλή αναλογική που στην πράξη δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν σχήματα χωρίς κομματικούς μηχανισμούς και χωρίς προηγούμενη εμπλοκή στον πολιτικό στίβο, βαδίζουμε προς ένα νέο δημοτικό συμβούλιο όπου η πλειοψηφούσα παράταξη είναι βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αυτοδυναμία.

Οι αποφάσεις επομένως θα λαμβάνονται μόνο με τη σύμπραξη τη συνεννόηση και τη κουλτούρα συνεργασίας. Στοιχεία που συνήθως λείπουν από την συνήθη πρακτική μέχρι σήμερα.

Ο «Κλεισθένης» όμως φέρνει τομές ακόμη και στην κατανομή των αξιωμάτων διοίκησης, δίνοντας τη δυνατότητα στον εκάστοτε Δήμαρχο να ορίζει Αντιδημάρχους από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Ένα μέτρο που σοφά ο νομοθέτης προβλέπει, ώστε να βοηθήσει τον εκάστοτε Δήμαρχο να επιλέξει τους ικανούς ακόμη κι αν αυτοί προέρχονται από άλλο συνδυασμό.

Επιπλέον σημειώστε το ριζοσπαστικό μέτρο των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων στα Τοπικά Συμβούλια (Συμβούλια Κοινότητας). Στα τοπικά λοιπόν, οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι κάτι που τους δίνει το δικαίωμα να έχουν ελευθερία κινήσεων χωρίς τις διχαστικές δεσμεύσεις του παρελθόντος που πλήγωσαν τις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι διασφαλίζεται η συνεργασία, απαλλαγμένη από στοιχεία ρεβανσισμού, όσων αναδειχθούν Πρόεδροι (από την πρώτη Κυριακή) και του συνδυασμού του Δημάρχου αφού θα μπορούν κάλλιστα να συνομιλούν και να συνεργάζονται χωρίς το «καπέλωμα» των παρατάξεων.

Οι κάτοικοι των Κοινοτήτων θα ψηφίζουν σε ξεχωριστή κάλπη και δεν χρειάζεται πια να ρωτούν «ποιον υποψήφιο δήμαρχο στηρίζει ο επικεφαλής στο τοπικό;».

Όσοι μάλιστα επικεφαλής από νωρίς επενδύσουν σε πιο ανοικτή προσέγγιση θα βγουν διπλά κερδισμένοι αφού θα μπορέσουν να εκφράσουν ευρύτερα στρώματα ενισχύοντας τη συνοχή του χωριού τους.

Επέλεξα μερικές μόνο από τις κομβικές αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης ώστε να αναδειχθούν όσα θετικά φέρνει το νέο σύστημα παρόλη την κριτική που έχει δεχθεί.

Σε μια εποχή που η οξεία οικονομική κρίση δεν επιτρέπει ούτε την αποχή, ούτε την απαξίωση της κορυφαίας στιγμής της δημοκρατίας, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μας δίνεται μια χρυσή ευκαιρία να αναδειχθούν με τρόπο παραγωγικό, νέες υγιείς φωνές που θα δώσουν νέα ώθηση στο αυτοδιοικητικό πράττειν.

Ας τολμήσω μια πρόβλεψη….Το παράθυρο ευκαιρίας που μας ανοίγεται με το νέο εκλογικό σύστημα θα αναδιατάξει άρδην το πολιτικό προσωπικό. 

Και πάντως όχι για κακό!

Με εκτίμηση 

Γιόρτσος Α. Γεώργιος

Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *