Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Οι αθώες συνήθειες που σε κάνουν να έχεις αϋπνίες

Υπάρχουν πολλές γνωστές αιτίες που μπορούν να απορυθμίσουν το βιολογικό σου ρολόι και να σου χαλάσουν τον ύπνο. Κάποιες από αυτές είναι ο βραδινός καφές, το βαρύ φαγητό πριν ξαπλώσεις, το φως από το κινητό σου. Βέβαια, εκτός από αυτά υπάρχουν και κάποια φαινομενικά αθώα αίτια, που μπορεί να σου προκαλέσουν τα ίδια, αλλά και χαιρότερα.

Η μελέτη του κιρκαδικού ρυθμού ονομάζεται χρονοβιολογία και αποτελεί ένα κεφάλαιο το οποίο η σύγχρονη επιστήμη εξετάζει και αποκαλύπτει συστηματικά. Μεταξύ αυτών των νέων ανακαλύψεων είναι διάφορα ερεθίσματα και συνήθειες οι οποίες αν και φαινομενικά αθώες, επιδρούν αρνητικά. Σχετικές μελέτες σχετίζουν την απορρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού με τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών άγχους. Μία ακόμα, του 2018 αναφέρει πως ένα γονίδιο που ρυθμίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς των γυναικών μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση σε ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού.
Οι παρακάτω τρεις συνήθειες έχουν τη δυναμική να μπερδέψουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας, γι' αυτό και καλό είναι να αποφεύγονται:

Το σύστημα ύπνου 5:2

Δηλαδή το να είσαι «καλό παιδί» και να πηγαίνεις στο κρεβάτι σου από νωρίς τις καθημερινές, αλλά να του δίνεις να καταλαβαίνει τα Σαββατοκύριακα. Αυτή η αντίθεση δεν ευνοεί, αφού το γεγονός ότι Κυριακή με Πέμπτη κοιμάσαι νωρίς και κλείνεις 7-8 ώρες ύπνου, δεν αποτελεί το άλλοθι για να ξενυχτάς δίχως αύριο την Παρασκευή και το Σάββατο. Η απορρύθμιση συμβαίνει και σύμφωνα με Νορβηγούς και Σουηδούς μελετητές όλο αυτό που κάνουμε στον οργανισμό μας ισοδυναμεί με την επίδραση ενός jet- lag. Ένα μέτρο πάντα χρειάζεται κι η εξαίρεση να μην γίνεται κανόνας.

Η πολύ πρωινή ή πολύ βραδινή σωματική άσκηση

Η γυμναστική είναι παράγοντας καλού ύπνου και σωστού μεταβολισμού, αλλά υπό προϋποθέσεις. Γιατί αν βάζεις τα αθλητικά σου και ιδρώνεις με το που ξυπνάς, πολύ νωρίς το πρωί ή πριν τον ύπνο, στην πρώτη περίπτωση θα νυστάξεις πολύ μέσα στη μέρα και στη δεύτερη οι ορμόνες που θα εκκρίνει ο οργανισμός σου θα σε κρατήσουν ξύπνια έως πολύ αργά- λέγεται υπερένταση. Η καλύτερη ώρα για να γυμναστείς είναι το απογευματάκι, σύμφωνα με έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε από τους New York Times.

Το να τρως όποτε πεινάς

Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; ότι φυσικά και πρέπει να τρώμε όταν πεινάμε και να μην κυκλοφορούμε με άδειο στομάχι, αλλά το ιδανικό, αυτό που δεν πρέπει να γίνεται, είναι να ακολουθούμε- και εδώ- ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Δεν αρκούν μόνο τα 5 γεύματα καθημερινά, χρειάζεται να τηρείται και ένα σχετικό πρόγραμμα στις ώρες. Όχι πρωινό τη μία μέρα στις 8μιση και την άλλη στις 11:15. Όπως αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 σε ποντίκια, όσα υποβλήθηκαν σ' ένα τακτικό και σταθερό πρόγραμμα διατροφής, κοιμούνταν πιο φυσιολογικά το βράδυ. Όσα τρέφονταν ακανόνιστα, όσο υγιεινά κι αν ήταν τα γεύματα, είχαν πιο ακανόνιστο ύπνο. Ακόμα και το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, προσπάθησε να μην ξεφεύγεις στις ώρες των γευμάτων σου.απο το e-radio.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *