Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Αποστολάκης: «Οι ΕΔ εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας - Η χώρα μας αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας!»

Ο υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές ότι ο στόχος είναι η χώρα μας να συνεχίζει να αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Το στίγμα της αμυντικής πολιτικής της χώρας έδωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. «Οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας ώστε να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και ικανοποίηση των εθνικών μας συμφερόντων» τόνισε και διαμήνυσε πως αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. «Το κάνουμε στο απόλυτο», διαβεβαίωσε.

Στόχος είναι η χώρα μας, κατέστησε σαφές ο κ. Αποστολάκης, να συνεχίζει να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας, οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και διάδρασης.

Μιλώντας την τρίτη ημέρα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην αμυντική πολιτική της χώρας μας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας. «Εφαρμόζουμε μια αμυντική πολιτική αρχών που στοιχειοθετείται στα εξής: Συντηρούμε ισχυρές και αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις για την υλοποίηση του δόγματος άμυνας και αποτροπής», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός 'Αμυνας.

Επίσης, επισήμανε πως οι ένοπλες δυνάμεις συμβάλλουν στην προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος. «Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης που κατέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις, παγκόσμιας γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, αφού έκανε λόγο για ένα δύσκολο γείτονα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλητικές ενέργειες της στον χώρο του Αιγαίου αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. «Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποφυγής εντάσεων. Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής πολιτικής κατεύθυνσης που δόθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου» είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στη Σύνοδο 'Αμυνας του ΝΑΤΟ να προγραμματιστεί στο προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που λήφθηκαν.

Εστιάζοντας στον χώρο των Βαλκανίων, ο υπουργός 'Αμυνας τόνισε πως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας καις την ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή. «Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τη Βόρεια Μακεδονία γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον. Έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε καθώς θα απαιτηθεί από τη χώρα αυτή συστηματικός μετασχηματισμός των ενόπλων της δυνάμεων ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει υπηρεσίες που ήδη προσφέρει στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, αλλά και κάθε άλλη δυνατή υποστήριξη για την ομαλή ενσωμάτωση της στις ΝΑΤΟϊκές δομές. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές πως «επιδίωξη είναι να καταστεί η χώρα μας ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας»


απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *