Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Για ποιους λόγους παίρνουν χορηγίες οι σύλλογοι;

Είναι βέβαιο ότι έχετε λάβει πρόσκληση για «να παραστείτε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου μας». Οι σύλλογοι στην Ελλάδα είναι αμέτρητοι, οι εκδηλώσεις για αυτό το έθιμο κρατούν μέχρι τις αρχές… καλοκαιριού.

Την ίδια στιγμή, πολλοί αναρωτιούνται για το πώς επιβιώνουν οι σύλλογοι, από πού βρίσκουν τα χρήματα για τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις και γιορτές – ειδικά στις εποχές που ζούμε. 

O Κώστας Παντελής, μέλος του συλλόγου Νέων Κυπαρισσίας, καταθέτει τον δικό του προβληματισμό επί του θέματος και είναι βέβαιο ότι οι θέσεις του αγγίζουν πολλούς.

«Καλησπέρα, ίσως αυτή η τοποθέτησή μου να φανεί καυστική έως και τραβηγμένη για κάποιους…

Διανύουμε μια περίοδο όπου η δύσκολη οικονομική κατάσταση έχει εγκλωβίσει σε προσωπικό επίπεδο πολύ κόσμο... βάζοντας τον καθένα να αναλογιστεί το πώς πρέπει να πράξει ώστε να μπορεί να φέρει εις πέρας την καθημερινότητά, η συλλογικότητα -η οποία ορίζεται μέσα στις κοινωνίες ανάλογα το είδος του λόγου της εφαρμογής της- έρχεται πολλές φορές να λύσει κύρια προβλήματα που μπορούν να απασχολούν ένα τόπο, έναν άνθρωπο, έναν φορέα.

Ο λόγος που γράφω ως άτομο και ως μέλος του συλλόγου Νέων Κυπαρισσίας και κυρίως σαν επαγγελματίας, είναι πως τον τελευταίο καιρό άφθονοι σύλλογοι -ο καθένας με βάση το καταστατικό του είτε αθλητικός είτε πολιτιστικός είτε σχολείων, που αν κάνουμε ταμείο θα βγουν καμία 15αριά- βγαίνουν κάθε τόσο και ζητούν χορηγίες για χορούς ημερολόγια και τραπέζια. Και αναρωτιέμαι, όλοι αυτοί οι σύλλογοι σκοπός τους είναι η ετήσια γιορτή και η κοπή της πίτας και ποιο το αποτέλεσμα;

Όταν πρωτοσυστάθηκε ο σύλλογος Νέων Κυπαρισσίας, ως αρχική μορφή γνωριμίας και, κατά κύριο λόγο, τα άτομα που απαρτίζουν τον σύλλογο αυτό δεν είχαν τη δυνατότητα της ενίσχυσης του ταμείου του συλλόγου με αποτέλεσμα να λάβουμε την ευγενική χορηγία του καθενός ως ξεκίνημα... στο μεσοδιάστημα -πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου μας, όπου το κόστος αυτών μάλιστα υπήρξε και πολύ υψηλό- η πρωτοβουλία των ατόμων που απαρτίζουν τον σύλλογο ήταν ότι θα έπρεπε η κάθε εκδήλωση που γίνεται μόνη της να κλείνει αυτόματα και το κόστος της χωρίς καμία χορηγία, παρά μόνο από την ίδια την εκδήλωση.

Τη χρονιά που πέρασε ίσως πολλοί να μην το γνωρίζουν, σε ένα διασυλλογικό μάζεμα πήραμε την πρωτοβουλία με μια μουσική βραδιά στον χώρο του Τρενοτεχνείου και με ευγενικές χορηγίες όπου έπιασαν σίγουρα τόπο καθώς αγοράστηκε νοσοκομειακό υλικό με βάση τις ελλείψεις τις οποίες όρισε το νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Με αυτό το παράδειγμα θέλω να θέσω υπό σκέψη το κάθε άτομο που ασχολείται και έχει την όρεξη, απ' τη στιγμή που εντάσσεται σε έναν σύλλογο, ότι πρέπει να καταλάβει πως καλό είναι να ζητάμε χορηγίες για σοβαρούς σκοπούς και λόγους που μπορούν να φέρουν έμπρακτα αποτέλεσμα. Τα τραπεζώματα και οι γιορτές κοστολογούνται και μπορεί να υπολογίσει κάποιος πολύ εύκολα το οικονομικό μέγεθος, όπως υπάρχει και ανάλογο ταμείο του δήμου που οφείλει να στηρίξει οικονομικά τον εκάστοτε σύλλογο για την πολιτιστική του εκδήλωση.

Σημασία έχει έμπρακτα να δούμε τις αληθινές ανάγκες γύρω μας.

Ο κόσμος θέλει να δώσει -παρά τις οικονομικές δυσκολίες- έστω και το ελάχιστο, μα μέσα από αυτό δεν θέλει να νιώθει θιγμένος και παράλληλα ζημιωμένος.

Σκοπός των συλλόγων είναι να συμβάλουν στα κοινά.

Ευχαριστώ».


απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *