Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Τράπεζες: Τι αλλάζει σε ωράριο λειτουργίας και μισθούς

Κλιµακωτή αναπροσαρµογή µισθών και ρήτρα προστασίας της απασχόλησης προβλέπει η νέα κλαδική σύµβαση στις τράπεζες

Υψηλότερους µισθούς κατά 2,75% σε βάθος τριετίας για 39.000 τραπεζοϋπαλλήλους, µείωση του ωραρίου συναλλαγών κατά µισή ώρα και προστασία της απασχόλησης στον κλάδο προβλέπει η νέα 3ετής Κλαδική Σύµβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΟΤΟΕ µε τους τραπεζίτες. Η σύµβαση, που εγκρίθηκε χθες από το Γενικό Συµβούλιο της ΟΤΟΕ µε µεγάλη πλειοψηφία, προβλέπει κλιµακωτή αύξηση για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια κρίσης και µείωσης αποδοχών, σε τρεις δόσεις:

- Από 1/12/2019 αύξηση κατά 0,50%,

- Από 1/12/2020 περαιτέρω αύξηση κατά 0,75%,

- Από 1/12/2021 περαιτέρω κατά 1,50%.

Η αύξηση αυτή θα αφορά το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων ανεξάρτητα από το κλιµάκιο που βρίσκονται. Στη σύµβαση περιλαµβάνεται και ρήτρα προστασίας της απασχόλησης -που αποτελούσε κεντρικό αίτηµα της ΟΤΟΕ µε στόχο να διατηρηθούν οι σηµερινές θέσεις εργασίας.

Μετά την υπογραφή που επετεύχθη την Παρασκευή, µαταιώθηκε η 24ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει η Οµοσπονδία για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου. «Η υπογραφή νέας κλαδικής σύµβασης είναι µια µεγάλη επιτυχία, καθώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, δίνει µια οικονοµική ανάσα στους εργαζόµενους ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή αναπλήρωση του χαµένου εισοδήµατός τους, ενώ οι αυξήσεις έχουν καθολικό χαρακτήρα, καθώς αφορούν όλους, ανεξάρτητα από το µισθολογικό τους κλιµάκιο», δηλώνει ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, µέλος της ∆ιοίκησης της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του Συλλόγου ΕΝΑΣ.

Συγκεκριµένα στο πλαίσιο της συµφωνίας ΟΤΟΕ - τραπεζών για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύµβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα έχει τριετή διάρκεια, 2019 - 2020 - 2021, περιλαµβάνονται τα εξής:

Προστασία της απασχόλησης. Η ΟΤΟΕ µιλά για βελτιωµένη, σε σχέση µε την προηγούµενη σύµβαση, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύµβαση. Η ρήτρα κατά την Οµοσπονδία «είναι σαφής και κατηγορηµατική, αφορά όλους τους εργαζόµενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής: Τα µέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο».

Προστασία του εισοδήµατος µε σταδιακή αποκατάσταση µέρους των απωλειών µέσα στην τριετία, στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.

Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ηµέρα από ∆ευτέρα έως και Πέµπτη και διαµορφώνεται πλέον ενιαίο ωράριο από 08.00 έως 14.00, για όλη την εβδοµάδα, ∆ευτέρα έως και Παρασκευή.

∆ιατηρείται το µειωµένο επιτόκιο 2% και η διάρκεια 40 ετών για την αποπληρωµή των στεγαστικών δανείων και θα συνεχιστεί η συζήτηση για περαιτέρω ρυθµίσεις στα ενήµερα δάνεια.

Αυξάνεται το επίδοµα τοκετού στα 2.000 ευρώ από 1.557 ευρώ που είναι σήµερα. Χορηγείται άδεια 3 ηµερών και στον πατέρα λόγω απόκτησης τέκνου και προσαυξάνεται η άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών κατά δύο ηµέρες επιπλέον αυτής που ισχύει σήµερα για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.

Οι εργαζόµενοι-άτοµα µε ειδικές ανάγκες (ΑµεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του µειωµένου ωραρίου που δικαιούνται, στον χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.

Εισάγεται για πρώτη φορά σε κλαδική ΣΣΕ ρύθµιση-πλαίσιο για τα συστήµατα αξιολόγησης. «Η νέα Κλαδική Συλλογική Σύµβαση της ΟΤΟΕ έχει σηµαντική θεσµική, αλλά και ουσιαστική αξία µε ευρύτερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Είναι όρος αποκατάστασης µιας νέας λειτουργίας των τραπεζών, σε όφελος της πραγµατικής οικονοµίας, αλλά και της δικής τους ανάπτυξης» καταλήγει η ΟΤΟΕ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *