Σάββατο, 20 Απριλίου 2019

Αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών στα χωριά του Δήμου Πέλλας

Μετά τις αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών στα χωριά του Δήμου Πέλλας και τις μεγάλες καταστροφές που φθάνουν έως και το 100% της τρέχουσας παραγωγής στις δενδροκαλλιέργειες, η Τοπική Οργάνωση του Δήμου Πέλλας του Κινήματος Αλλαγής ζητά και προτείνει τα ακόλουθα:

Αποτελεσματικότερη λειτουργία του εναέριου συστήματος αντιχαλαζικής προστασίας έτσι ώστε να διασωθεί η εναπομείνασα παραγωγή των δενδροκαλλιεργειών για φέτος 

Ανασχεδιασμός του συστήματος προστασίας για το μέλλον έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του 

Επιστροφή όλων των αποθεματικών του ΕΛΓΑ που δέσμευσε η Κυβέρνηση για την αύξηση της ρευστότητας του Οργανισμού

Δίκαια και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών

Έγκαιρη και ολική αποζημίωση στο πραγματικό ύψος των ζημιών και όχι ψίχουλα και αποζημίωση μετά από δώδεκα μήνες

Άμεση εξόφληση όλων των ζημιών του προηγούμενου έτους. Είναι παράλογο να βαυκαλίζεται η Κυβέρνηση για τα πλεονάσματα της και να αφήνει απλήρωτους τους αγρότες επί ένα έτος 

Αλλαγή και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή. Δεν πρέπει να γίνεται επίκληση της κλιματικής αλλαγής απλά για να σκεπαστεί η αδράνεια και η απουσία πολιτικών από την πλευρά της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του σοβαρότερου προβλήματος πλέον για την αγροτική οικονομία. 

Η προστασία της παραγωγής είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη. Η έγκαιρη αποζημίωση προσφέρει ένα κεφάλαιο κίνησης για τους αγρότες και αποτελεί όρο επιβίωσης τους. 

Ήδη οι συνθήκες της παραγωγικής διαδικασίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες για τους αγρότες. Ανορθολογικό σύστημα εισφορών, υψηλά κόστη, αδυναμία διαφοροποίησης και διείσδυσης σε αγορές. 

Επιπλέον, η παντελής έλλειψη υποστήριξης, προσανατολισμού, εκπαίδευσης των αγροτών και αντιμετώπισης θεμάτων που σχετίζονται με την τοπική ανάπτυξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως τον κατεξοχήν φορέα της ανάπτυξης, δημιουργεί ένα περιβάλλον ζοφερό για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. 

Ήδη έχουν χαθεί πολλά εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Ο τόπος και ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχουν άλλες χαμένες ευκαιρίες. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *