Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Συνεκμετάλλευση ζητά τώρα ο Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ: «Η Αγκυρα ξέρει να μοιράζεται το φυσικό αέριο»

Επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις διεκδικήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία καταφεύγει στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις.

Για συνεργασία και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μιλά τώρα η Τουρκία, διά στόματος Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Κύπρο να καθίσει στο τραπέζι προκειμένου να μοιραστεί τα κοιτάσματα της ΑΟΖ με τους Τουρκοκύπριους. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Αγκυρα ξέρει να μοιράζεται το φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται δίκαια και η απέναντι πλευρά.

Να θυμίσουμε πως το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.
powered by Rubicon Project

Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης, που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει επίσης τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων -εκτός του ΚΚΕ, που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής, που δεν προσκαλείται.

Η Κύπρος καταγγέλλει τις παραβιάσεις στον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, με επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ που εστάλη στις 10 Ιουνίου, η επιτετραμμένη της μόνιμης αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πόλυ Ιωάννου, καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου και στο FIR Λευκωσίας αυτή τη φορά, καθώς και την παράνομη χρήση στους κλειστούς λιμένες κι αερολιμένες των κατεχομένων από την Τουρκία, στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Η επιστολή – στην οποία επισυνάπτονται τέσσερα έγγραφα με αναλυτική καταγραφή των παραβιάσεων – κυκλοφόρησε την Τετάρτη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Πνεύμα συνεργασίας» και... Νavtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Και ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εμφανιστεί συγκαταβατικός, προτείνοντας μια win-win, όπως την χαρακτήρισε λύση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αγκυρα συνεχίζει να πυροδοτεί εντάσεις στο Αιγαίο. Μόλις την Τρίτη, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, δεσμεύοντας οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Αλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει σε κάθε τόνο πως οι γεωτρήσεις της Αγκυρας θα προχωρήσουν, ακόμη και αν χρειαστεί, όπως είπε, να επιστρατευθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ

Την Τετάρτη εξάλλου, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδος και Τουρκία, Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του τις ενστάσεις της Αθήνας, για τις τουρκικές κινήσεις. «Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Από την πλευρά του ο Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την Αθήνα να αποφεύγει τις προκλήσεις. «Ο υπουργός Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, της ειρήνης και της φιλίας, με βάση το διεθνές δίκαιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, που ανέφερε ακόμη ότι ο Ακάρ τόνισε την ανάγκη να μην τίθενται σε κίνδυνο «τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και να αποφεύγεται η προκλητική συμπεριφορά και εξηγήσεις».
 
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *