Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου


«Πέρασε» από το ελληνικό Κοινοβούλιο η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ από το 2020, αλλά και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά που συνόδευαν το μέτρο.

Η τροπολογία ψηφίστηκε σήμερα (Παρασκευή), στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας. Είχε κατατεθεί χθες (Πέμπτη) στο νομοσχέδιο κύρωσης της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας.

Τη ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ «παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η Νέα Δημοκρατία, η ΔΗ.ΣΥ. και η Χρυσή Αυγή, απείχαν.

Την κατάργηση είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να μη μειωθεί το αφορολόγητο από την 1/1/2020 και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την ψηφίσει, αφού έχει δηλώσει ότι συμφωνεί. Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι οι «θεσμοί» και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι τα αντίμετρα αφορούσαν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη μείωση του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και αλλαγών στην κλίμακα της εισφοράς.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης κλείνει ουσία η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, η οποία τύποις αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής.


Τσακαλώτος: «Μην επαναλαμβάνετε ό,τι λέει η Ν.Δ. για τα αντίμετρα»



Ευκλείδης ΤσακαλώτοςEUROKINISSI

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε από τη Βουλή, απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, σχετικά με την κριτική ότι -μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου- καταργούνται αντίμετρα που θα ανακούφιζαν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. 

«Μας λέτε ότι χτυπάμε τη μεσαία τάξη, διότι σώζουμε το αφορολόγητο αλλά ταυτόχρονα ακυρώνουμε τα αντίμετρα. Ξέρετε ότι τα αντίμετρα, ενώ είχαν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020, άρχισαν από το 2018. Είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, το επίδομα παιδιών. Μεγάλο κομμάτι από τα αντίμετρα έγιναν και το 2019.» 

»Δηλαδή, στον δικό σας κόσμο, η ειδική αγωγή, τα γεύματα, δεν θα βοηθήσει τον κόσμο του ΚΚΕ ή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Δεν μειώσαμε το 2019 τις κοινωνικές εισφορές που είχαν προβλεφθεί στα αντίμετρα του 2020; Δεν κάναμε αλλαγές με τη μείωση του ΦΠΑ;» 

»Αρχίσαμε το 2017 με μέτρα και αντίμετρα. Τότε όλοι λέγατε ότι τα αντίμετρα είναι φαντασιώσεις του Τσίπρα και ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα. Δεν μειώσαμε τις συντάξεις, δεν θα μειώσουμε το αφορολόγητο και υπάρχουν αντίμετρα. Και όχι μόνο εξελίσσονται αντίμετρα του 2019 αλλά υπάρχουν και αντίμετρα που ανακοινώσαμε στο Ζάππειο για το 2020. Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθούν τα αντίμετρα και το έχουμε κάνει για ένα μεγάλο μέρος και μάλιστα το 2020 έχουμε αντίμετρα στο 1% του ΑΕΠ.»

»Θα σας παρακαλούσα να μην επαναλαμβάνετε ό,τι λέει η Ν.Δ. για τα αντίμετρα. Αν θέλατε άλλα αντίμετρα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα.»

»Γι΄αυτό ζητώ την ψήφιση της τροπολογίας για το αφορολόγητο. Γιατί κινείται σε μια κατεύθυνση με την οποία διευρύνεται η ταξική μας μεροληψία και στα μεσαία στρώματα. Και το πολιτικό αντίστοιχο αυτής της διεύρυνσης είναι το κάλεσμα των ανθρώπων που είναι Πράσινοι, που είναι Σοδιαλδημοκράτες, που είναι Αριστεροί, να είμαστε μαζί για να αποτρέψουμε κάτι που δεν είναι παρόμοιο.»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αντέδρασε στα λεγόμενα του υπουργού, σημειώνοντας τα εξής: «Σας μιλήσαμε για συγκεκριμένα αντίμετρα που καταργεί η τροπολογία σας και τα οποία ανακουφίζουν λαϊκά στρώματα. Γιατί δεν βάζετε στη θέση αυτών των αντιμέτρων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα ή τη μείωση της τροπολογίας για τα διανεμόμενα κέρδη, για να μη γίνουν αυτές οι μειώσεις; 

Και βάζετε μέσα στην τροπολογία, άλλα πράγματα που ανακουφίζουν το λαό; Το κάνετε γιατί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι ο ιερός κανόνας τον οποίο και εσείς ακολουθείτε».




Πηγή: Efsyn

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *