Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Σηφάκης: «Απαράδεκτη η κατάργηση του θεσμού των διετών Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων για αποφοίτους ΕΠΑΛ»

Τα διετή προγράμματα υπό την εποπτεία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων για αποφοίτους ΕΠΑΛ (σε πρώτη φάση) είχαν διασφαλισμένους πόρους και προωθούντο με ταχύτατους ρυθμούς. 
 
Είχαν σχεδιαστεί στα πρότυπα επιτυχημένων πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών ( Γαλλία, Δανία, Αυστρία κλπ). Οι απόφοιτοι των διετών προγραμμάτων θα είχαν πτυχίο επιπέδου 5 χωρίς άλλες διαδικασίες πιστοποιήσεων.

Υπήρχε, μετά από πρωτοβουλίες μου, συνεννόηση με το Υπουργείο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και με τους διευθυντές των ΕΠΑΛ της Πέλλας για την ίδρυση διετών Προγραμμάτων σε Έδεσσα, Αριδαία, Γιαννιτσά και Σκύδρα (τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων και προσχολικής αγωγής στην Έδεσσα, logistics στην Σκύδρα, ζωικής παραγωγής στην Παραλίμνη, ιαματικού τουρισμού στην Αριδαία, είχαν ακουστεί και άλλες προτάσεις).

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και της Υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως για κατάργηση του θεσμού των διετών προγραμμάτων για αποφοίτους ΕΠΑΛ στα πλαίσια των Πανεπιστημίων αποτελεί πλήγμα για την εκπαιδευτική κοινότητα και υποθηκεύει το μέλλον των αποφοίτων ΕΠΑΛ (σε πρώτη φάση) με μια ιδεοληπτική λογική οδήγησης τους κυρίως στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Αυτή η παράταξη άρχισε να ξηλώνει ότι καλό προσπαθήσαμε. Η αρχή έγινε από την παιδεία. Θεωρώ ότι οι θεσμικοί φορείς της Πέλλας οφείλουν να αντιδράσουν στο ξήλωμα της θετικής θεσμικής αυτής πρωτοβουλίας.

Προσωπικά θα υπερασπίζομαι, σε αυτή την φάση, ότι είχαμε πετύχει για την Πέλλα (που είχε βρεθεί έξω από όλους τους εθνικούς σχεδιασμούς επί δεκαετίες μέχρι το 2014 και εμείς καταφέραμε να αρχίσουμε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης μας να αντιστρέφουμε αυτή την πραγματικότητα) αν κινδυνεύει να ξηλωθεί ή να μην προχωρήσει, ειδικά ότι είχε σαφώς δρομολογηθεί να προχωρήσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *