Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Τι συμβαίνει τελικά με την τιμή της βενζίνης - Ψυχραιμία συνιστούν οι βενζινοπώλες

Κορυφώνεται η αγωνία για τη διαμόρφωση των τιμών της βενζίνης και των άλλων καυσίμων -και- στην Ελλάδα, ύστερα από την «εκρηκτική» άνοδο που καταγράφηκε τη Δευτέρα, μετά τις επιθέσεις σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στον Περσικό Κόλπο έχει σημάνει συναγερμό στους εκπροσώπους της αγοράς, στον κρατικό μηχανισμό και, πρωτίστως, στους καταναλωτές που εκφράζουν φόβους για μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ).

Τη μεγάλη αύξηση της Δευτέρας στην τιμή του πετρελαίου, ωστόσο, ακολούθησε μια ελαφρώς πτωτική τάση της τιμής του στις ασιατικές αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί της Τρίτης η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,8% και «έκλεισε» λίγο πάνω από τα 68,4 δολάρια, επαναφέροντας -έστω πρόσκαιρα- την ηρεμία. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το Brent έφτασε έως και τα 72 δολάρια -καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε μια ημέρα από το 1988, ένα τελικά έκλεισε στα 69,02 δολάρια.

Βενζινοπώλες: Ψυχραιμία, δεν μας έχει «αγγίξει» μέχρι στιγμής η κρίση των καυσίμων

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, υποστήριξε ότι «από χθες έχουμε δει μια αύξηση κατά ένα λεπτό στη βενζίνη. Αυτό όμως είναι κάτι πάρα πολύ σύνηθες. Ποτέ δεν παραμένουν σταθερές οι τιμές. Μέσα στον Αύγουστο είδαμε αυξήσεις κατά 1,5 λεπτό, μειώσεις κατά 1 λεπτό και ούτω καθεξής» λέει σε καθησυχαστικό τόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Κιούση, «εμείς, ως βενζινοπώλες, που έχουμε να κάνουμε μόνο με τα διυλιστήρια και όχι με τα χρηματιστήρια δεν έχουμε δει κάτι ανησυχητικό ως τώρα από αυτή την κρίση. Και ελπίζουμε να μην το δούμε». Οπως εξηγεί, «αν συνεχίσει και σήμερα τελικά η άνοδος και πάρει πάνω ένα 10%, και ένα 10% αύριο, τότε σίγουρα την Παρασκευή, ή και νωρίτερα, θα περάσει αυτό στις αντλίες και στους καταναλωτές».

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος τονίζει ότι «αν συνεχίσει η πτωτική τάση, και πέσει λίγο και αύριο, τότε δεν θα συμβεί τίποτε στις τιμές της βενζίνης και τα άλλα καύσιμα. Χρειάζεται ψυχραιμία, όχι πανικό, για να δούμε πού πάει» σημειώνει ο Μιχάλης Κιούσης.

Πολύ νωρίς για συμπεράσματα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν ως παρακινδυνευμένες τις προβλέψεις για άνοδο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο «παραδοσιακά» διανέμεται στις 15 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος τονίζει ότι «είναι λογικό να εκφράζονται φόβοι, καθώς αν πράγματι επέλθει ένα κύμα ανόδου των τιμών του πετρελαίου, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και το πετρέλαιο θέρμανσης. Ομως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβίσουμε τον κόσμο. Αυτό θα γίνει σε ένα μήνα από τώρα και πολλά μπορεί να έχουν συμβεί μέχρι τότε» καταλήγει ο κ. Κιούσης.

Να σημειωθεί ότι το μεγάλο «στοίχημα» για την αγορά καυσίμων και τις τιμές της βενζίνης και ντίζελ αφορά στον χρόνο που θα χρειαστεί για την επισκευή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία και την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής. Ακόμη πάντως και στα χειρότερα σενάρια, που προβλέπουν ότι η ζημιά θα αποκατασταθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών, εκτιμάται ότι οι εταιρείες θα φροντίσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο νωρίτερα, και σε χαμηλότερες τιμές.



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *