Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Εμείς που θα είμαστε σε αυτή την ιστορία;

Πλανήτης Γη ώρα μηδέν! Ο όλεθρος στον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία χτύπησαν τα τελευταία καμπανάκια κι αν ξεχάσουμε τις... εφιάλτικες στιγμές τότε η καταστροφή είναι δεδομένη. 


«Κι εγώ πού είμαι σ' αυτήν την ιστορία; Ο άνθρωπος είναι επιρρεπής στη λήθη και η άσκηση της λήθης στο πέρασμα του χρόνου έγινε μια θεμελιώδης τέχνη του ανθρώπινου είδους»; Πως μπορείς όμως ξεχάσεις τον όλεθρο στη Σιβηρία και τον Αμαζόνιο; Πως μπορείς να αφήσεις πίσω τις εικόνες φρίκης; Για λίγες ημέρες η καρδιά μας μάτωσε, στο μυαλό μας... σιγόκαιγε η απόλυτη καταστροφή. Πολλοί έδωσαν την υπόσχεση πως θα κάνουν κάτι μικρό για να απαλύνουν τον πόνο του κακόμοιρου πλανήτη που προσπαθεί να μείνει ζωντανός. Το G-Weekend αφήνει στην άκρη τον δακρύβρεχτο πρόλογο, βάζει κάτω στοιχεία που σοκάρουν, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε πως η αντίστροφη μέτρηση άρχισε κι ευθύνη έχουμε όλοι!

Η κλιματική αλλαγή είναι με διαφορά η μοναδική τόσο σοβαρή και μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα σε όλη την διαδρομή της. Κι εδώ μπαίνουμε εμείς στην ιστορία! Όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Όλοι πίνουμε το ίδιο νερό. Όλοι ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη. Ας κάνουμε ότι χρειάζεται για τη Γη. Πρέπει να την προστατέψουμε. Εάν δεν το κάνουμε τότε... ισχυροί άνεμοι θα έρθουν και θα καταστρέψουν το δάσος και το οικοσύστημα. Τότε θα νιώσουμε κι εμείς τον φόβο των φυλών του Αμαζονίου και μάλιστα πιο έντονα από ποτέ.

Ο Αμαζόνιος ήταν η καμπάνα του τρόμου!

Επί σειρά ετών οι αρμόδιοι και οι πλέον ειδικοί προειδοποιούσαν για τον Αμαζόνιο. Για τη ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί και το πως αυτό επηρεάζει το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Οι πράξεις των ανθρώπων ορίζουν τη μοίρα του πλανήτη. Ορίζουν έτσι και την δική τους μοίρα. Όσο το περιβάλλον αλλάζει προς το χειρότερο τόσο τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Σήμερα είναι ο Αμαζόνιος, όμως αύριο μπορεί να είναι οποιοδήποτε μεγάλο δάσος και οποιαδήποτε περιοχή ή σπίτι που θα πληγεί από αυτές τις ενέργειες.

Οι... κραυγές για να ενωθούν οι άνθρωποι για το κοινό καλό του πλανήτη πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν οι εποχές που φυλές ενώνονταν για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό. Να αντιμετωπίσουν εκείνον που τους απειλούσε. Τώρα ο μεγάλος εχθρός είναι ο άνθρωπος. Ο μεγάλος εχθρός του πλανήτη. Αυτός που καίει δίχως έλεος δάση, αυτός που καταστρέφει τα σπίτια των άλλων για δικό του όφελος και αυτός που κάνει τα πάντα για την δύναμη και το χρήμα.


Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρου, ο ίδιος ο άνθρωπος που έλεγε ότι δεν έχει τα χρήματα να σβήσει την φωτιά στον Αμαζόνιο, ενθάρρυνε τους ιδιοκτήτες χωραφιών να 'καθαρίσουν' το δάσος με κάθε τρόπο. Αυτή η καταστροφή, αυτή η επίθεση στη Γη και το φυσικό της περιβάλλον πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο. Η Γη δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα. Ή τώρα ή ποτέ. Αναλογιστείτε. Όταν κόβετε ένα δέντρο επιτίθεστε στα πνεύματα των προγόνων σας. Όταν σκάβετε για κοιτάσματα κάνετε... επίθεση στον πυρήνα και το εσωτερικό της Γης. Στην... καρδιά της Γης, δημιουργώντας ανισορροπία.

Όταν κάποιος ρίχνει χημικά που είναι σαν δηλητήριο στη γη και τα ποτάμια καταστρέφει ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Σκοτώνει τα ψάρια, τα ζώα, τα φυτά, τα πουλιά και την ίδια τη γη. Όταν η γη... αδυνατίζει αρχίζει να πεθαίνει. Εάν πεθάνει λοιπόν, θα πεθάνει και ο πλανήτης και μετά όλοι μας.

Οι φυλές του Αμαζονίου έδωσαν πρωτοφανή και σκληρή μάχη για να σώσουν το δάσος τους. Ένα πολύ σημαντικό δάσος που κάποιοι όρισαν ότι πρέπει να πεθάνει. Όρισαν ότι πρέπει να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα και τους πόρους του για να γεμίσουν τα ταμεία τους.

Στην γλώσσα των Καγιαπό τα λεφτά λέγονται «πιου καπρίμ». Σημαίνει ουσιαστικά "το κακό που έρχεται" διότι θεωρούν ότι είναι κάτι νεκρό και άχρηστο, που φέρνει μόνο κακό και λύπη.

«Πρέπει να αλλάξει κανείς τον τρόπο ζωής του αν δεν θέλει να είναι χαμένος. Εκεί που οδεύει αρκετός κόσμος είναι η καταστροφή και ο θάνατος. Το να ζεις σωστά σημαίνει να σέβεσαι το περιβάλλον, τον κόσμο, τα δέντρα, τα φυτά, τα ζώα, τα ποτάμια και κάθε κομμάτι της γης. Όταν δίνεις σεβασμό εισπράττεις σεβασμό. Όλα τα πράγματα διακατέχονται από πνεύματα. Χωρίς τα πνεύματα η γη θα πεθάνει. Η βροχή θα σταματήσει, τα φυτά θα πεθάνουν και μετά και η γη μαζί» φωνάζουν αυτοί που έζησαν τον όλεθρο. 

Όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Όλοι πίνουμε το ίδιο νερό. Όλοι ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη. Ας κάνουμε ότι χρειάζεται για να τον προστατέψουμε. Εάν δεν το κάνουμε τότε ισχυροί άνεμοι θα έρθουν και θα καταστρέψουν το δάσος και το οικοσύστημα. Τότε θα νιώσετε και εσείς τον φόβο των φυλών του Αμαζονίου και μάλιστα πιο έντονα από ποτέ.


12, 11,10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1... Τhe End!

Για πρώτη φορά στην ιστορία τoυ Πλανήτη αυτό που εντοπίζεται και παρατηρείται είναι πως ο άνθρωπος εξαντλεί τους πόρους της γης πολύ πιο γρήγορα απ' ότι αυτοί επανέρχονται. Τους εξαντλεί σε σημείο τέτοιο που να απειλείται η γη και η βιωσιμότητα των ανθρώπων. Τα αποθέματα από τα γεωργικά προϊόντα, τα ψάρια, τα μεταλλεύματα και κάθε άλλη ενέργεια που αντλείται από τη γη υπερχρησιμοποιούνται.

Οι επιπτώσεις είναι υπαρκτές. Από το φαγητό και το νερό μέχρι την δραστική αλλαγή του κλίματος όλα δείχνουν ξεκάθαρα. Οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες και πολύ σοβαρές. Η γη είναι το σημείο μηδέν και ο άνθρωπος με τον τρόπο που λειτουργεί την σπρώχνει στον... γκρεμό και μαζί και τον ίδιο τον εαυτό του. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και πολλά ακόμα δείχνουν πως η γη έχει σημάνει τον δικό της... συναγερμό.

Οι ξηρασίες στην Αφρική, οι πλημμύρες, οι υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά οι φυσικές καταστροφές με φωτιές. Η κρίση σε ενεργειακά αποθέματα με μπλακ άουτ σε πόλεις. Μέχρι και σε εργοστάσια στο Πεκίνο ζητήθηκε να μειώσουν τις εργασίες τους για να σταματήσουν την διαρκή μόλυνση της πόλης. Η αστάθεια του κλίματος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της στάθμης του νερού ήταν μέσα στα βασικά θέματα συζήτησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Μία λίστα από μεγάλους κινδύνους για την γη, τον άνθρωπο, τις επιχειρήσεις και τις πόλεις.

Οι αρμόδιοι ψάχνουν έναν τρόπο να λειτουργεί πιο οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον ο κόσμος και παράλληλα να συνεχίσει να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη. Μέχρι τώρα η οικονομική ανάπτυξη λειτουργεί σε βάρος του περιβάλλοντος και της φύσης και φυσικά της γης. Τα δεδομένα δεν δείχνουν καλά ειδικά δε όταν οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως σε λίγα χρόνια ο πληθυσμός της γης θα φτάσει τα 10 δις! Η προστασία του περιβάλλοντος μαζί με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι το πλάνο του μέλλοντος. Η παραγωγή πιο σωστών προϊόντων και η κατανάλωση των πόρων με σύνεση είναι βασικά κλειδιά για την αποκατάσταση του πλανήτη. Ο άνθρωπος πρέπει να σταματήσει να βάζει σε κίνδυνο το οικοσύστημα. Πρέπει να πάψει να καταστρέφει με κάθε τρόπο το περιβάλλον. Ειδικά στην Ασία τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί πολλές δασικές εκτάσεις.

Αυτήν την στιγμή η κατάσταση του πλανήτη γίνεται όλο και χειρότερη. Για πρώτη φορά ωστόσο είναι περισσότερες οι αντιδράσεις και οι προσπάθειες για εύρεση λύσεων. Η Γη έχει ανάγκη από σοβαρές λύσεις και σωστές και υπεύθυνες ηγεσίες. Δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο. Είναι η ζωή του πλανήτη. Είναι η ζωή μας... Η έρευνα του Διακυβερνητικού προγράμματος για τη Βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα αλλά και τον τρόπο προσέγγισης της φύσης από τον άνθρωπο έχει δώσει ανησυχητικά στοιχεία στην δημοσιότητα. Ένα στα τέσσερα είδη παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι πλέον δεν έχουμε ούτε 12 χρόνια για να σώσουμε την γη. Εκτιμάται πως εάν δεν γίνουν όσα απαιτούνται σε διάστημα 18 μηνών η γη θα φτάσει στο απόλυτο... τέλμα!

Οι ολέθριες συνέπειες της μόλυνσης

* Σκοτώνει ετησίως πάνω από 1.7 εκατ. παιδιά

* Περίπου 7 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα λόγω κακής ποιότητας αέρα

* Από την μόλυνση του αέρα εντός των σπιτιών λόγω μαγειρέματος πεθαίνουν 4.3 εκατ. άτομα: 3.3 εκατ. σε Νοτιοανατολική Ασία και 600.000 στην Αφρική

* Στο σύνολο 1.8 εκατ. άνθρωποι - εκ των οποίων κυρίως παιδιά - χάνουν την ζωή τους από διάρροια

* Συνολικά 2.4 δις άνθρωποι δεν έχουν βασικές υποδομές υγιεινής όπως τουαλέτα

* Στον παγκόσμιο ωκεανό πετιούνται 8 εκατ. τόνοι πλαστικού κάθε χρόνο

* Στο σύνολο 2 δις τόνοι ανθρώπινων αποβλήτων απορρίπονται σε πηγές πόσιμου νερού σε καθημερινή ή τακτική βάση

* Οι περιοχές των κατοίκων με καθαρό και πόσιμο νερό έχουν πληγεί σε ποσοστό 83% σε σημείο που οι κροκόδειλοι του βούρκου να απειλούνται με αφανισμό

* Η Λατινική και Κεντρική Αμερική έχουν επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλη ήπειρο παγκοσμίως. Έχουν πληγεί περιβαλλοντικά σε ποσοστό 89%. Είδη όπως η βίδρα και η μαϊμού αράχνη είναι ορισμένα μόνο που έχουν πληγεί στον πιο μεγάλο βαθμό.

* Ο πλανήτης γη έχει απωλέσει δασικές εκτάσεις σε ποσοστό 80% και πλέον και συνεχίζει να πλήττεται.

* Από το 2014 και μετά χρησιμοποιούμε 50% πάνω φυσικών αποθεμάτων και πόρων απ' όσα μπορεί να δώσει ο πλανήτης. Με αυτόν τον ρυθμό θα χρειαζόμασταν 1.5 γη ή και 2, κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

* Από 5 έως 10% είναι ποσοστό των ειδών σε τροπικά δάση που αφανίζονται πλήρως σε κάθε δεκαετία.

* Το μέγεθος των σκουπιδιών που επιπλέουν στον ωκεανό και είναι κυρίως πλαστικά ξεπερνούν το μέγεθος της Ινδίας, της Ευρώπης και του Μεξικού μαζί!

* Στην ζώνη της Ωκεανίας η θαλάσσια ζωή έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς κινδυνεύον να εξαφανιστούν το πλαγκντόν, τα μικρά ψάρια και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Η έλλειψη της άλγης και του φυκιού θα αφαιρέσει το οξυγόνο από τις θάλασσες και θα νεκρώσει κάθε επίπεδο ζωής και κάθε είδος.

* Στο Χίντου Κους και τα Ιμαλάϊα θα χαθούν τα δύο τρίτα των πάγων. Όπως θα συμβεί το ίδιο και με τους περισσότερους ποταμούς της Ασίας.

* Σημαντικό μέρος των πληθυσμών θα αναγκαστεί να βρεθεί στον Καναδά, την Σιβηρία, την Αλάσκα και την Σκανδιναβία λόγω των αλλαγών μορφολογιών των περιοχών και επειδή οι συγκεκριμένες περιοχές θα προσφέρονται περισσότερο πλέον για την γεωργία.

* Ένα μεγάλο κομμάτι της Αφρικής λόγω των συνθηκών δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμο. Ίσως αναγκαστεί αρκετός κόσμος να φύγει από εκεί για Νέα Ζηλανδία, Τασμανία ή Παταγονία.



* Ο κλιματικός χάρτης από τον Guardian που καταγράφει τις δραματικές κλιματικές αλλαγές, την επικείμενη αύξηση θερμοκρασίας και τις συνέπειες.

Η φύση και η γη θα μας εκδικηθούν με τον χειρότερο τρόπο. Όσο η κρίση κορυφώνεται υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αρνούνται να καταλάβουν και να δουν την αλήθεια. Το περιβάλλον μας έχει ανάγκη. Ακόμα και η πιο απλή κίνηση μπορεί να κάνει την διαφορά. Δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στο πρόβλημα γιατί το πρόβλημα είναι εδώ. Είναι στην... πόρτα μας και δεν την χτυπάει απλά. Έχει μπει στο σπίτι μας.

Η κατάσταση είναι πιο οριακή από ποτέ. Μάθε, ενδιαφέρσου και δράσε ανάλογα. Προσπάθησε και εσύ με τον τρόπο σου να βοηθήσεις. Η γη μας χρειάζεται όλους. Αν η Γη πεθάνει μαζί της θα αφανιστούμε και όλοι εμείς. Είναι το σπίτι μας και εμείς έστω και αυτήν την ύστατη ώρα έχουμε την ηθική υποχρέωση να την στηρίξουμε, να την προφυλάξουμε και να βοηθήσουμε να ορθοποδήσει ξανά. Γη ώρα μηδέν. Ή τώρα ή ποτέ. Μετά θα είναι πια πολύ αργά...


Επιμέλεια: Πολύδωρος Παπαδόπουλος | gazzetta.gr/weekend-journal

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *