Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Μήνυμα Σεβ. Μητοπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητοί μου μαθητές και διδάσκαλοι

Με την χάρη και το έλεος του Θεού ξεκινά σήμερα η φετινή σχολική χρονιά. Όπως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, θα ήθελα να καταθέσω στην αγάπη σας μερικές σκέψεις και παραινέσεις. Αναμφίβολα η παιδεία και η μόρφωση είναι απαραίτητο εφόδιο, το οποίο έχει ανάγκη και το δικαιούται κάθε παιδί και νέος. Χωρίς όμως τα χριστιανικά ιδανικά κάθε μάθηση και γνώση αποδεικνύεται μάταιη και κούφια. Όπως είναι μάταιο και ανώφελο να τρέφουμε και να στολίζουμε ένα σώμα από το οποίο έχει φύγει η ψυχή του, διότι είναι πλέον νεκρό, έτσι δεν ωφελούν οι γνώσεις και τα μαθήματα τους μαθητές, όταν λείψουν από αυτούς τα χριστιανικά ιδανικά.

Έλεγε ένας σοφός και άγιος άνθρωπος του 20ου αιώνος ότι «τα χριστιανικά ιδανικά είναι το φυσικό στοιχείο μέσα στο οποίο πρέπει να ζουν και να κινούνται οι νέοι. Οι νέοι είναι, μπορεί να πει κανείς, πλασμένοι για τα χριστιανικά ιδανικά και τα χριστιανικά ιδανικά πάλι είναι ταιριασμένα γι' αυτούς, την ψυχοσύνθεσή τους, την ιδιοσυγκρασία τους. Τίποτε φυσικότερο από μια νεανική ψυχή να ζει με χριστιανικά ιδανικά και τίποτε πάλι περισσότερο αφύσικο να είναι αποξενωμένη απ' αυτά».
Ως Επίσκοπος και Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, εύχομαι με όλη μου την καρδιά σε όλους τους δασκάλους και τις δασκάλες, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας να στολίζουν τις ψυχές τους με τα χριστιανικά ιδανικά, για να έχουν αληθινή αξία οι γνώσεις τους, να ευτυχήσουν στην ζωή τους και να αποκτήσουν την αιώνια ζωή.


Προς Θεόν Ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *