Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Μεταφορά φορολογικών βαρών στους αδυνάμους ζητά ο ΣΕΒ


Κριτική στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης ασκεί ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) που ζητά ουσιαστικά τον περιορισμό των μέτρων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των φορολογούμενων στελεχών των επιχειρήσεων. Μάλιστα, κάνει λόγο για «βαριά φορολογούμενα στελέχη» που τελικά -όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ- επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα, λόγω της υψηλής φορολογίας. 

Επίσης, ο Σύνδεσμος λαμβάνει ως δεδομένη την επέκταση της φορολογικής βάσης, ενώ υποστηρίζει ξανά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ, στο Μηνιαίο δελτίο του οικονομικής δραστηριότητας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (Δευτέρα), τονίζει καταρχάς ότι «οι φοροελαφρύνσεις και η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για ιδιωτικές επενδύσεις, αν και αναγκαίες, δεν είναι και από μόνες τους ικανές συνθήκες για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας». Και προσθέτει, φανερώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του:

«Το φορολογικό σύστημα παραμένει δέσμιο παρεμβάσεων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα (φόρος εισοδήματος και περιουσίας), χωρίς μετρήσιμες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική επέκταση της φορολογικής βάσης και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των βαριά φορολογούμενων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που φεύγουν στο εξωτερικό.»

Στη συνέχεια, αναφέρεται γενικά σε «στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», τα οποία -σύμφωνα με τον ΣΕΒ- «καταγράφουν σχετικά μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων απ’ ό,τι στους άνω των €20.000 (στελέχη επιχειρήσεων)» και τονίζει ότι «δεν δίνονται κίνητρα στα πιο παραγωγικά στελέχη από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους». 

Ο Σύνδεσμος σημειώνει επίσης με νόημα ότι «εάν η μείωση του αφορολογήτου περιορίζεται, όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα του τύπου, σε ποσά κάτω των €1.000 ανά προστατευόμενο τέκνο, τότε τα μέτρα προστασίας της οικογένειας είναι κατώτερα των περιστάσεων».

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξε η όρεξη του ΣΕΒ

Το δελτίο του ΣΕΒ προκάλεσε την έντονη αντίδραση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, που σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο Σύνδεσμος διεκδικεί «καθεστώς φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου και υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου».

Υπογραμμίζει επίσης ότι ο ΣΕΒ «απαιτεί να μειωθεί το αφορολόγητο, επικαλούμενος την “επέκταση της φορολογικής βάσης”, όπως ακριβώς το ΔΝΤ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *